Дружеството на пловдивските художници раздаде своите награди за 2020г.

08 Ян 2021 11:02

 

Традиционната годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници се откри навръх Ивановден’ 2021 като част от Културния календар на Община Пловдив за вече пратената в историята пандемична година. Участват над 100 автори със 170 творби - живопис, графика, скулптура и N - форми, подредени в Зала “2019” на ул.”Гладстон”. Бяха обявени номинираните и наградените за 2020г. Петчленно жури определи за носител на наградата за живопис Бояна Попова, за графика - Крикор Касапян, за скулптура - Свилен Костадинов. Като млад автор е отличена Лора Пармакова.
Носител на годишната Награда на кмета на Пловдив е Женя Бозукова.
За спасителната сила на изкуството, за надеждата на творците да имат една по-добра и щастлива година говори при откриването председателката на Дружеството Снежана Фурнаджиева. Авторите бяха поздравени от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов:
“Надяваме се днешната проява да даде силен тласък на започващата година в културно отношение. Това е и събитие, което ознаменува огромния труд, огромната креативност на всички вас - това, което вие творихте през тежката 2020 г. И трябва да кажа, че именно вашият труд, многото изложби, които се случиха в Пловдив бяха един от ключовете, които ни помагаха да излизаме от тежките времена на пандемия . В моментите, в които бяхме в най-тежко състояние, ние се обръщахме към вас - пловдивските художници за надежда. Винаги съм казвал, че всяка една изложба в нашия град препотвърждава статуса му като град на художниците.”
Обичайната чаша вино беше отложена за посткарантинни дни. Изложбата може да се разгледа до 2 февруари при вход свободен.

Main Menu