Музейната галерия „Димитър Георгиев“ отвори врати навръх Националния празник – 3 март

04 Мар 2021 15:52

 

Точно в деня на Националния празник на България 3-ти март, в Пловдив отвори врати най-новото културно пространство - музейната галерия „Димитър Георгиев“, в която е представена част от колекцията на известния пловдивски бизнесмен, почетен консул на Украйна и най-вече доказан меценат инж. Димитър Георгиев. Новата галерия се помещава в красивата сграда на бившия Обреден дом в началото на Стария град.

Сред многобройните гости на откриването бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на комисията по култура в 44-тото НС Вежди Рашидов, заместник областния управител Евелина Апостолова, председателят на Общински съвет - Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, Кметът на Пловдив в мандат 2011-2019 инж. Иван Тотев, увлекателният разказвач и автор на книги Димитър Пампулов , колекционери, дипломати, творци и близки приятели на Димитър Георгиев.

Първа поздрави присъстващите проф. д-р Емилия Константинова – управител на галерията. След нея собственикът Димитър Георгиев разказа как и кога в него е посято зрънцето на колекционерството и отправи думи на благодарност към хората, които през годините са били негови консултанти и са го въвели в дебрите на изкуството на значимите български класически автори. Той сподели и своето виждане, че произведенията на изкуството не трябва да са заключени в сейфове, а трябва да бъдат изложени, за да им се радват ценителите на изобразителното изкуство.

Поздрав към собственика и присъстващите гости отправиха и Вежди Рашидов и Димитър Пампулов. Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на Димитър Георгиев за решението му отново да инвестира в културата на Пловдив, поздрави го за усилията, които полага в течение на много години в подкрепа на редица обществено значими каузи и културни проекти и му връчи „Почетен плакет на Община Пловдив“.

В новата музейна галерия могат да се видят картини на Златю Бояджиев, Димитър Гюдженов, Цанко Лавренов, Иван Милев, Борис Георгиев и Борис Михайлов и много други. Тук може да се видят ранна картина на Христо Явашев - Кристо и единственият бюст на Иван Вазов от скулптора Андрей Николов, запазил подписа на патриарха на българската литература. Музейната галерия представя над 300 творби на над 160 класически автори, сред които Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Никола Танев, Гошка Дацов, Борис Георгиев, фамилия Митови, Жорж Папазов, Жул Паскин, Андрей Николов и много други, събирани повече от 30 години.

В галерията, която ще работи като музей ще се организират камерни концерти, театрални вечери, литературни четения. Работното време е от 11 ч. до 18.30 ч. с входен билет от 10 лв., като могат да се правят и записвания за посещения по телефона.

Main Menu