Печат на тази страница

Галерия „Възраждане“ кани на изложба живопис „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева

09 Мар 2021 14:06

 

 

Днес - 09.03.2021 г. от 18:00 ч. галерия „Възраждане“ кани на изложба живопис „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева. Изложбата ще продължи три седмици, до 29.03.2021 г.

„Разжарената паст на лятото, цветната прохлада на пролетта, узрялото злато на есента и ледената, бяла усмивка на зимата – всичко това е живописно намерено в пейзажите и натюрмортите на Емилия Арабаджиева. Ясно личи колко възторжено обича и се възхищава на природата авторката. Тя не търси солиращи моменти и бравурност в живописването, а почтено, красиво и скромно ни поднася своите ясни послания за природната възвишеност на Божия свят.“, разказва галеристката Краси Алексиева по повод предстоящото откриване.

Емилия Арабаджиева е родена през 1952 г. в гр. Пловдив. Завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.

При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др.

Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив: „Меко казано” на Валери Петров с реж. Елена Владова и „Ние врабчетата” на Радичков с реж. Камен Арсов.

От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин Христов, Симеон Димитров и др.

Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София - „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Я. Янчовски с реж. Владо Прашчаров.

По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.

От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив.

Художник на документални филми - „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др.

Има издадена книга „История на костюма”.

Има участия и редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др.

През целият си творчески път работи и кавалетната живопис, дизайн на книгата Продължава работата си като сценограф.

Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.

Има осъществени 21 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

Main Menu