Изложба Димитър Киров / Георги Божилов

01 Сеп 2021 20:28

 

През 2020 г. се навършиха 85 години от рождението на двама прочути пловдивски художници – Димитър Киров - ДиКиро и Георги Божилов – Слона. Ограничителните мерки, наложени от COVID - епидемията, попречиха на Градска художествена галерия – Пловдив да отбележи годишнината. Заради убедеността, че публиката заслужава тази среща с изкуството на талантливите творци, двойната изложба все пак ще се състои от 3 до 25 септември в Галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29). За тази изложба Русалия Кирова – съпруга на Димитър Киров, предоставя 30 картини от именития художник. От общата им семейна сбирка са и творби, свързани с Георги Божилов. Картини от своя фонд ще покаже Градска художествена галерия – Пловдив. С 10 произведения от Георги Божилов в изложбата се включва и Общински институт „Старинен Пловдив“.
Житейските и творчески паралели между Димитър Киров и Георги Божилов не са малко, макар двамата да имат съвсем различен творчески натюрел, стил и образност. ДиКиро е роден в Истанбул (20.05.1935 г.), но израства в Пловдив и завинаги свързва името си с пловдивския кръг художници, разчупили клишето на догматичното изкуство от 60-те години.
Роденият на 13.06.1935 г. в Пловдив Георги Божилов развива също тук своя артистичен потенциал, експериментира, търси индивидуален пластичен изказ, своя палитра.
И двамата художници завършват монументална и декоративна живопис в Художествената академия в София, в класа на проф. Георги Богданов, в една и съща година – 1959. И двамата веднага правят впечатление с таланта си.

Създават авторски монументални творби като фрески, мозайки, сграфито, оформящи и до днес облика на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. Обезсмъртяват ги обаче живописните им платна. Заедно с Йоан Левиев, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков те променят пътя на българското изобразително изкуство през втората половина на ХХ век, европеизират го.
Двамата артисти са и добри приятели, издигнали се над творческия егоизъм, конкуренция, суета. И двамата населяват сега небесните си ателиета.
Двойната изложба се открива на 3 септември от 18:30 часа. Носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекцията на ръцете са задължителни.

Main Menu