CONTEXTUS ВРЕМЕННИ АРТИСТИЧНИ НАМЕСИ В ПУБЛИЧНА СРЕДА

07 Сеп 2021 08:35

Сдружение „Изкуство днес“ представя 27-мо издание на
СЕДМИЦА НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО 2021 от 11-18 септември

Събитието ще се открие на 11.09. от 18:00 часа, ул. „Станислав Доспевски“ до ГХГ – Пловдив, където ще се проведе и пърформансът „Тарзан“ на Йохан Лорбер.

За първи път „Седмицата на съвременното изкуство“ излиза изцяло извън Баня „Старинна” в публичното пространство. Тази година тя ще се проведе от 11.09. до 18.09. на различни локации в централната част на град Пловдив. CONTEXTUS включва серия от арт инсталации и акции на съвременни артисти, отбелязващи 100-годишнината от рождението на един от най-влиятелните и значими творци на 20 век – Йозеф Бойс. Латинската дума CONTEXTUS, която най-общо може да се преведе като „връзка, съгласуваност“, илюстрира търсената в проекта взаимообвързаност между самата художествена намеса и пространството, в което е осъществена. Чрез реакцията на зрителите изкуството директно или опосредствано влияе и променя социалната среда. По този начин се въплътява базовата концепция на Бойс, че „всеки е творческа личност по рождение, той може да формира и трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува.“
По време на Седмицата ще видите широк спектър от изразни средства на авторите:
група 7+1 (Йоханес Артинян, Панчо Куртев, Илко Николчев, Камен Цветков), арт инсталация „XL PROJECT“ (подлез „Чифте баня“)
Йохан Лорбер, пърформанс „Тарзан“ (фасада на ГХГ – Пловдив), видео творби (витрини на главната улица)
Кирил Кузманов и Йохан Лорбер, видео творби (герила акции в публични пространства)
Марина Попска, арт инсталация, обекти от филц „Идеалът“ (разкопки пред Централна поща)
Сандро Арабян, фото инсталация „В началото“ (подлез Тунела – север)
Севдалина Кочевска, неон „bad Beuys“ (централна витрина на ГХГ – Пловдив), арт инсталация – пърформанс „Връзки“ (разкопки пред Централна поща)
Цветан Кръстев, видео инсталация „Игра с морето“ (фонтана с пеликаните), видео творби (витрини на главната улица)
Куратор: Йоханес Артинян

Main Menu