Печат на тази страница

Галерия „L’UNION“ ще покаже част от колекцията си в Градската галерия по случай 20-ия си рожден ден

26 Ное 2021 15:33

 

От 1 декември известната пловдивска Галерия L’UNION DE PARIS ще гостува в Залите за временни експозиции на Градската галерия, ул. „Княз Александър I“ №15 с изложбата „Следва продължение“. Проявата се вписва в дългогодишната традиция на Градска художествена галерия – Пловдив да представя в свои зали значими частни колекции, водена от мисията си да популяризира българското изобразително изкуство сред все по-голяма публика. Откриването е от 17:00 до 19:30 часа.
През настоящата 2021 г. Галерия L’ UNION – Пловдив отбелязва 20 години от своето създаване. По този повод собствениците ѝ са подбрали да покажат произведения на някои от най-изявените автори, с които галерията е работила през годините на своето развитие и които са допринесли активно за разкрепостяването на българското изобразително изкуство след шейсетте години на ХХ век.
Експозицията представя селекция от 52 творби от 16 артисти. За подбора галеристите подчертават следното:
„Избраните художници (Атанас Парушев – Шока, Вихрони Попнеделев, Георги Баев, Генко Генков, Димитър Казаков, Димитър Буюклийски, Димитър Шопов, Димитър Генчев, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Иван Вукадинов, Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Росен Райчев, Свилен Блажев, Стоян Цанев) са сред най-утвърдените имена в изкуството ни. Те са представители на различни творчески генерации, с различна индивидуалност, характер и стилова ориентация. Направената селекция цели да открои както водещите тенденции, характерни за българското изкуство от втората половина на ХХ век, така и предпочитанието на галеристите от L’UNION за йерархията на художествените стойности и пластическите постижения на времето.
Повечето от представените автори са формирали своите художнически възгледи и светоусещане през период, който се характеризира с едни от най-интересните и драматични промени, дали нов облик и различни насоки на изобразителното изкуство в България. Това е и времето, когато художникът е овладял напълно проблемите на формата и пространството и, освободен от техния „диктат“, поема все по-далеч от условностите на натурата. Тези талантливи художници в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век, в желанието си да преодолеят консервативните вкусове, идеологическите внушения и пластическите ограничения на социокултурната система, внасят повече модерност, артистична автономност и естетичаска провокативност. Започват да търсят съвременен визуален език, в който включват стилови черти от неоекспресионизма, абстрацкионизма, сюреализма, абстрактния експресионизъм, кубизма и информалната живопис.
Въпреки че интересите на колекционерите са насочени към автори, работещи в традицията на класическия модернизъм, те активно подкрепят и съвременни художници като Атанас Парушев, Кольо Карамфилов, Румен Жеков (последните двама работещи в сферата на

 

концептуалните изразни възможности), започнали развитието си в края на 80-те години на ХХ век., чийто творчески възгледи са общи по отношение на живописта. В резултат от търсенето на нови изразни средства Димитър Шопов, към когото фокусът на галеристите е насочен от 2014 година, също развива проектите си.
В настоящата изложба е обърнат поглед и към младия художник Димитър Генчев. Посредством творбите си Генчев ни изкушава да надникнем в създадения от него мистериозен свят на изоставени производствени предприятия - тема, разкриваща въздействието на преминаващото време.

Main Menu