Здравко Димитров разгледа новата музейна изложба „Пловдив по пътя на модерния свят“ на Исторически музей

25 Ян 2022 11:58

Кметът Здравко Димитров посети Регионалния исторически музей в Пловдив, за да се запознае с етапа на изпълнение на проекта за подмяна на покривното покритие на „Музея на Съединението“, който се извършва с финансиране, осигурено от Община Пловдив. Димитров, заедно със заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, бяха посрещнати от директора гл.ас.д-р Стефан Шивачев. В средата на месец декември 2021 г. РИМ — Пловдив завърши първия етап от изпълнението на проект „Подмяна на покривното покритие на сградата на бившето Областно събрание на Източна Румелия (Музей на Съединението) на пл. „Съединение”1“. По утвърдения от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) проект, е подменено старото покритие тип „ондулин” с ново ламаринено покритие на двуетажното тяло на сградата – такова, каквото е било в оригинал. Сградата е проектирана от архитект Пиетро Монтани и е едно от неговите най-значими творчески постижения. Строителството на сградата продължава от 1883 до 1885 г. под ръководството на архитект Оскар Льофе. За заседанията на депутатите е предвидена просторна парламентарна зала, а страничните крила са предназначени за работа на администрацията. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България и тъй като столица на обединената българска държава е София, сградата остава без първоначалното си предназначение. През март 1886 г., със заповед на министър-председателя Петко Каравелов, в нея се настанява Пловдивската народна библиотека и музей. Близо 100 години това е най-значимият културен институт в Пловдив. През 1895 г. тук е учредена пловдивската Търговско-индустриална камара, през 1912 г. се създава и Дружеството на южнобългарските художници, организирани са първите художествени изложби. През годините автентичният вид на сградата е съхранен и тя продължава да е едно от културните средища на Пловдив.

 

В изпълнение на първия етап от ремонта на покривното покритие е създадена нова мълниезащитна система на сградата и е осигурен безопасен достъп до покрива.

По време на инспекцията Стефан Шивачев запозна Кмета Здравко Димитров и с новата постоянна музейна изложба „Пловдив по пътя на модерния свят“. Тя включва четири зали с оригинални експонати, които представят ролята на Община Пловдив за модернизацията на града, неговото стопанско и обществено развитие. Представени са колекции, свързани с живота и делото на кмета Божидар Здравков, на индустриалците Пантелей Генов, Магърдич Томасян, на министър-председателя на България д-р Константин Стоилов и др. Изложбата е изключително успешен етап в създаването на постоянна експозиция за историята на Пловдив от 19 век до съвременността.

„Пловдив по пътя на модерния свят“ е подредена в изцяло ремонтираното южно крило на Областното събрание на Източна Румелия и е първата постоянна музейна изложба под тепетата, която проследява модернизацията на града от Освобождението на България през 1878 г. до втората половина на XX век. В изложбата се проследяват различните етапи от развитието на града. За тези 50-60 години в Пловдив се появяват мъжка и девическа гимназии, главната улица, цели жилищни квартали, появява се градоустройството, докато ориенталският град е бил строен произволно.

В първата зала е проследено общинското самоуправление. Показани са ценни колекции, сред тях на първия кмет на Пловдив Божидар Здравков - негови облекла, лични вещи и всичко останало от него. Направена е възстановка на кметския кабинет, изложен е и интересен портрет на втория кмет на Пловдив Иван Гешов. Показвани са и съхранените вещи на архитект Шнитер. Може да се види и наградната система на общината до съвременността, както и носителите на почетния знак на града.

Втората зала е посветена на индустрията. Може да се видят кадри от създаването на Бирената фабрика, развитието на консервна индустрия, парфюмерийната индустрия, тютюневия град, а на монитори може да се прочете текстова информация, биография на индустриалци и отделни предприятия.

 

Main Menu