Талантливите възпитаници на НХГ "Цанко Лавренов" с традиционна годишна изложба в галерия "Ромфея"

14 Мар 2022 10:34

 

Традиционната годишна изложба на ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив ще бъде открита на 16 март 2022г., сряда, от 18 часа в галерия "Ромфея", бул. "Марица" 83, Пловдив.

В експозицията ще бъдат показани произведения на гимназисти от всичките седем специалности, които се изучават в училището - Живопис, Графика, Стенопис, Рекламна графика, Пространствен дизайн, Скулптура и Иконопис.

Вече 21 години галерия "Ромфея" оказва голяма обществена и финансова подкрепа на талантливите ученици от НХГ "Цанко Лавренов". Галеристите Бойко Ватев и Камен Шишманов изпълняват своя мисия да дават възможност на младите художници да покажат най-добрите си произведения в ежегодните общи ученически изложби през месец март.

В Годишната изложба ще бъдат включени и творбите на петимата ученици, които спечелиха награди от конкурса на галерия "Ромфея", който бе проведен през месец декември 2021 г. По традиция всяка година от галерия "Ромфея" връчват стипендии и поощрителни награди на бъдещите художници от НХГ "Цанко Лавренов".

Победител в конкурса е дипломантката Мария Чолакова от специалност "Графика" с водещ преподавател - Михаил Маламски. Тя спечели едногодишна стипендия за цялостно представяне (в сферата на графиката).

Поощрителни награди получиха:

Ивелина Кавъркова, специалност „Стенопис“, 11 клас, с преподавател: Атанас Камешев

Йоана Райкова, специалност „Рекламна графика“, 11 клас, с преподавател: Петър Чучулигов

Пролет Ковачева, специалност „Живопис“, 11 клас, с преподавател: Полина Тодорова

Теодора Илиева, специалност "Пространствен дизайн", 10 клас, с преподавател: Ивилина Коликова

Автор на плаката за изложбата е Нина Врачева - ученичка от специалност "Рекламна графика", 11 клас.

Откриването ще бъде проведено при спазването на всички противоепидемични мерки.

Main Menu