Етнографският музей представя изложбата „престилката – символ и апотропей“

22 Мар 2022 10:28

 

На 30 март 2022 г. от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив „Престилката – символ и апотропей“, част от официалната програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Изложбата представя богатата колекция от текстил на проф. Юлия Дилова и по-специално мястото и ролята на престилката в женското традиционно облекло. Ще разберете защо е толкова важен този елемент от костюма на жената, защо е в различни цветове, какво означават символите върху нея, нейните обредни функции и какви са другите ѝ имена. Ще се потопите в един пъстър свят, имащ свое значение и история.

Изложбата има за цел да представи и важността на наследството. Било то вещ, песен, традиция, ние израстваме с него, носим го в себе си и го предаваме на поколенията след нас. То ни дава неподозирана сила, обогатява ни и ни позволява да се докоснем до времена, често непознати за нас. Наследството ни помага да оформим нашата идентичност, учи ни да ценим историята.

С този проект Регионален етнографски музей – Пловдив се надява да даде повече гласност на колекционерството и дарителството, като добра практика за опазване на културно-историческото наследство.

Проектът включва и най-новото издание на музея каталога „С любов към изтъканото“, който представя и останалата част от страхотната колекция на проф. Юлия Дилова – дарена на Регионален етнографски музей – Пловдив от дъщеря ѝ Цветина Ерохина.

Заповядайте в РЕМ – Пловдив, за да видите и разберете повече за дейността на тази невероятна жена – проф. Дилова, за нейната колекционерска страст, свързана със сръчността и уменията на българката и с магията на народното творчество.

Main Menu