Дебютна изложба на Еми Куртова в Пловдив

16 Апр 2022 12:41

На 16 април (събота) от 14:00 часа в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“ №15) ще се открие дебютната за Пловдив самостоятелна изложба на Еми Куртова.
Проекта е финансиран от Национален Фонд Култура програма „Дебюти’’ раздел „Визуални и дигитални изкуства’’. Чaст от проекта бе представен за пръв път през месец януари 2022 година в град София под името „Автопортрет’’. В него Еми съчетава фотография, живопис и скулптура.
Еми споделя: „В изложбата засягам няколко теми, като акцентите са човекът, природата, свободата и любовта. Представям ги в детайли и дълбочина. Любовта – най-висша ценност, крайната цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. Човекът – объркан, търсещ себе си във времето и пространството, той е мое олицетворение. Природата – в мащаб и в макро детайл, като наш дом и като малка частица, която можем да употребим. В темата загатвам общата ни връзката с природата и връзката ни с модерния свят. Единичните „истински автопортрети” - напомнят, че човека е и тяло, тяло чрез което възприемаме усещанията и чувствата спотаени дълбоко в нас. Включила съм и фотографии вдъхновени от импресионизма. Те отговарят на моите търсения и сънища. Показват светлината във вътрешните ми борби, в опит да усиля още замисълът заложен в проекта:
Всичко, което правим е отражение на самите нас – наш Автопортрет.’’

Main Menu