Две уникални изложби от Пловдив гостуват в Бургас

30 Май 2022 13:30

 

Най-представителната част от колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив и изложбата „130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” на Регионален исторически музей ще гостуват в град Бургас в Културен център „Морско казино“.
На официалното откриване, което е на 1 юни 2022г. в 18.00 часа ще присъстват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, директорът на ГХГ – Красимир Линков и директорът на РИМ – Стефан Шивачев.
Гостуването на двете експозиции се осъществява по линия на подписаното „Споразумение за сътрудничество между Община Пловдив и Община Бургас“. Припомняме, че с цел задълбочаване на връзките и партньорствата в областта на културата и туризма, двете общини подписаха споразумение, чиято цел е да са задълбочи партньорството в областта на културата и туризма и да се разширят възможностите за представяне на културни събития от културните календари на двете общини, както и такива при участие в програми, финансирани от Европейския съюз, включително и по проекти, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Идеята е също така да се създава качествено културно съдържание и атрактивен туристически продукт - спектакли, концерти, изложби и други, които ще се включват в културните афиши на общините.
През юли 2021 г. на Летния театър на Бунарджика се състоя концерт „Път през Тракия“ с участие на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" Бургас. На 9 юни тази година, в галерия „Капана“ ще гостува една от най-представителните бургаски експозиции, тази на художника Георги Баев.

За колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив
Колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра ("Chalcografie de Louvre") в един почти 200-годишен период – от XVIII до началото на XX век. Друга част от произведенията е печатана при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също – битови и пасторални, портрети, пейзажи.
Цялата колекция съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански творби. Изложбата се съпътства и от каталог "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" с азбучен показалец на всички творби, художници и гравьори. Произведенията са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.
Подготвянето на колекцията за експониране и създаването на каталога бяха реализирани с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив“.
Колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив може да бъде разгледана в Бургас от 01.06.2022г. до 01.07.2022г.

За изложбата „130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” на РИМ - Пловдив
Изложбата „130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” е подготвена от екип на Регионален исторически музей – Пловдив с проект и дизайнерско оформление на 20-те табла на художника на музея Малина Баракова. Изложбата представя с оригинален фото и документален материал зараждането на идеята, подготовката и провеждането на това първо на Балканите изложение в Пловдив от 15 август до 31 октомври 1892г. През лятото на 1891 г. българското правителство, начело със Стефан Стамболов, взема решение за подготовка на земеделско-промишлено изложение, с което българският народ да покаже както своите традиционни производства и трудолюбие, така и изделията на младата си промишленост, като едновременно с това да привлече индустриалните държави за изложители, за да вземе пример от техните достижения.
Само за десет месеца на терена от 90 декара на изоставеното турско гробище „Шехедлик” южно от „Сахат тепе” в Пловдив швейцарският градинар Люсиен Шевалас създава прекрасна градина с голямо езеро и пещера с водоскок. Построени са повече от 30 павилиона, в които българската държава, окръзи и по-големи градове показват най-характерните производства на всеки регион. Макар че са от дърво и имат временен характер постройките са с твърде свободни и необичайни съчетания на аркади, колонади, портици и куполни покривни конструкции, с много фасадни решения, вдъхновени от старата къснобарокова немска и чешка архитектура, както и елементи от българската възрожденска архитектура. Фонтанът с богинята на плодородието Деметра е подарък на Изложението от Пловдивската община. Негов автор е известният флорентинския скулптор Арнолдо Дзоки.
На 15 август 1892 г., след приветствените слова на княз Фердинанд и министъра на финансите Григор Начович, Първото българско изложение е тържествено открито. В него се олицетворява трудолюбието на българския народ и неговия стремеж към технически и културен прогрес. Европа и светът се удивляват, българите се гордеят, хиляди посетители от цялата страна имат възможност да видят изложените многобройни образци на стоки; да се докоснат до зрелищни атракции и да натрупат спомени и впечатления за цял живот, които да разказват на деца и внуци.
Българските павилиони представят богатството и разнообразието на природата, стопанството, народната култура и регионите. Европа открива една нова стопанска България. Едновременно с това българите се докосват до възможностите на европейски и американски плугове и сеялки, турбини за оползотворяване на водната сила, ръчни и задвижвани от парни локомобили вършачки, машини за обработка на лен и коноп, метални стругове и машини за бутилиране на вино и дестилация на коняк. Голям интерес предизвикват фонографът на Едисон и възможностите на електричеството. Най-силно застъпено е участието на изложители от Австро-Унгария и Германия.
До закриването на 3 ноември 1892 г. Изложението е посетено от 167 922 души, които прииждат от всички български земи и от чужбина. Изложението начертава пътя за създаването на една нова индустриална България и само двайсетина години по-късно в света вече говорят за „българското стопанско чудо”. Градината „Цар Симеон“ е най-мащабният спомен за Изложението, подарък на Пловдив от българската държава след неговото закриване. Въпреки промените на времето тя неизменно краси града и дарява прохлада и свежест на жителите му.
Изложбата „130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” на РИМ – Пловдив ще остане в Бургас от 1 до 10 юни 2022 г. , след което ще гостува в Стара Загора, Казанлък, Карлово и други градове.

Main Menu