Изложба „Посвещение“ в памет на известните пловдивски художници Джовани и Стефано Поповски

12 Сеп 2022 15:40

 

Нина Поповска – Пишинова и маестро Мичо Димитров представят свои творби в съвместната изложба „Посвещение“ в памет на известните пловдивски художници Джовани и Стефано Поповски
Платната са вдъхновени от любовта и срещите им с таланта на баща и син, оставили трайна следа в изкуството и сърцата на колеги, приятели и любители.

Нина Поповска - Пишинова е близка родственичка на Джовани и Стефано Поповски и наследничка на известния род Поповски от град Смолян, кв. Райково. Тя е съхранила традициите на рода, защото е родена и живяла от дете в дом, построен от богатия търговец на хаби/вълнени платове/ с Гърция -Иван Поповски в далечните години на 19 и 20 век. В този дом са съхранени за поколенията изключителни шедьоври на красота и традиции във вътрешното пространство с резбованите тавани и мусандри/ долапи, рисунък с трайни цветове по стените и красиво оформление на стълбища, калдъръмени дворове и външна архитектура.
Красотата и традициите, предадени в наследство от Поповския род, на която от дете е била свидетел Нина Поповска - Пишинова следва да бъде продължена. 
Посвещава изложбата на своите близки Иван / Джовани/  и Стефано Поповски, подали ръка по пътя на израстването й като творец и художник.

Големият български цигулар Мичо Димитров носи изкуството в душата си и вече повече от 50 години владее големите сцени по света и у нас. Гастролирал е в Англия, Холандия, Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и др.
От ранна детска възраст учи рисуване при Иван Поповски. След дълго прекъсване отново започва да рисува през март 2012 г. Има над 200 творби и 16 самостоятелни изложби. През септември 2020 маестро Мичо Димитров представи в Арт Галерия Пловдивски Културен Институт своя самостоятелна изложба „Китайски импресии“, която бе уважена лично от Стефано Поповски.

Main Menu