Анета Стоянова и Станислав Трайков откриват седма изложба „Два свята“ в Пловдив

03 Окт 2022 16:50

 

Пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав Трайков откриват седма съвместна изложба „Два свята“ (2х25) в Дома на културата „Борис Христов“ на 9 октомври 2022 г. В нея те ще представят 50 свои творби.
В картините, нарисувани с маслени бои, те показват пейзажи от морето и прекрасни кътчета на страната, изображения на жени в носии, цветя, както и модернистични сюжети.
За трета година Анета Стоянова демонстрира изображения на жени в традиционни български носии. „Влюбена съм във фолклорните мотиви, които носят традициите, мъдростта на нашите прадеди. Шевиците от Родопите ме вдъхновиха за някои от творбите, както и тези от Кюстендилския край, които са с изключително ярки цветове. По време на COVID рисувахме картини с пъстри, свежи тонове, както и с морски сюжети, за да ни заредят с позитивна енергия и да донесат радост за очите и душите на хората, за ценителите на изкуството“, споделя Анета Стоянова. Тя допълни, че цветята също са вдъхновение за нея и затова обича да ги изобразява. Сред платата, които ще представи тази година в изложбата са „Плодородие“, „Розобер“, „Момичето с маковете“, „Изгрев“, „Пред буря“ и др.
През последната година е участвала в пленери в Балчик, Банско, Нови пазар, както и в общи изложби с колеги от страната в Царево, София и др. Сред интересните инициативи, в които се е включила е рисуването на забележителностите край Шумен и уникалния Мадарски конник заедно с художници, обединени от идеята да претворят историко-археологическите обекти в резерват „Мадара“ под надслов „Оттук започва България“.
Стиловете на двамата автори се допълват. Общи и за двамата са сюжетите с природни пейзажи. „Във всичките си картини през последната година рисувам реки, езера, морета, вода – като символ на пречистващата сила на природата“, коментира Станислав Трайков. Според него периодът около COVID пандемията е оставил своя отпечатък върху творчеството му, като се е трансформирал в нови, позитивни послания. Сред картините, които ще представи са „Къщичка край езерото“, „Родопчанка“, „Побратими“, „Харамията и близнакът“, „Предколедна Трявна“ и др.
Изложбата „Два свята“ на Анета Стоянова и Станислав Трайков ще бъде открита на 9 октомври 2022 г. от 18 часа във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.

Main Menu