Режисьорът Крис Болдуин за честването на ЕСК: 7-годишно момче ще катализира спектакъла от цветове, картини и музика за Пловдив

04 Сеп 2018 13:49

 

Пловдив ще отбележи с богата програма 4 годишнината от спечелването на престижната титла Европейска столица на културата. На 5 септември на специална церемония ще бъде представена и част от програмата на града за следващата година с най-важните акценти и възможности за вълнуващо културно преживяване, съобщи днес артистичният директор на фондация Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева.

Зам.-директорът на фондация „Пловдив 2019“ Гина Кафеджиян обясни, че целодневната програма обхваща редица събития – фестивал на игрите в Дондуковата градина; музикални програми на няколко сцени и 6 балкона, където ще свирят артисти от Държавна опера – Пловдив; както и 4 музикални автобуса, в които ще звучи автентичен фолклор, изпълнен от оркестър „Брестовица“.

На церемония в залата на Драматичния театър ще бъдат представени ключовите събития в програмата за Пловдив Европейска столица на културата. 7-годишно момче ще изсвири мелодия от няколко ноти и така ще катализира спектакъла от цветове, картини и музика. Той разказва за Пловдив, Родопите, културата и историята на града и региона, откъде идва инициативата за ЕСК и накъде поема, обясни режисьорът Крис Болдуин. Вечерта ще завърши с излъчването на 3D мапинг под мотото „100 дни до началото“.

Всички по-важни събития догодина, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, ще бъдат описани в специално издание на фондацията. Всеки месец то ще бъде допълвано с актуална информация, обясни артистичният директор Светлана Куюмджиева.

 

Програмата на утрешното тържеството е целодневна, насочена е към всички възрасти и публики, започва в 10.00 часа и завършва в 23.00 ч.

Детска програма

10 .00 – 13.00 ч.

Еднодневен фест на игрите – „Челик фест“ гостува в „Дондуковата градина“ (зад Природонаучния музей) в Пловдив с любимите на поколения деца: Двама са малко, трима са много; Оракуле-боракуле; Капитане, капитане?; Кральо, портальо и още много други. Участието в игрите е безплатно.

Семейна програма

11.00 – 19.00 ч.

Музикална сцена I / 11.00 – 14.00 ч./

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма

Музикални балкони /15.00 – 19.00 ч./

Любимата пешеходна улица на Пловдив ще се превърне в място за следобедна симфонична разходка, благодарение на Държавна опера - Пловдив. Прекрасните балкони по Главната ще оживеят с обичана класическа музика.

15:00 - 15:20 ч. Балкон срещу Сладоледена къща Афредо

15:40 – 16:00 ч. Балкон Община Пловдив

16:20 - 16:40 ч. Балкон Драматичен театър Пловдив

17:00 – 17:20 ч. Балкон срещу стълбите на Каменица

17:40 - 18:00 ч. Балкон Дарис

18:20 - 18:40 ч. Балкон площад „Джумая“

Музикални автобуси

16.00 – 17.00 ч.

От четирите посоки на града към центъра ще има автобус, в който пътуващите ще могат да се насладят на виртуозното изпълнение на музикант от оркестър „Брестовица“. От район „Тракия“ през „Кючук Париж“ и „Кършияка“, до „Смирненски“.

Музикална сцена II

17.00 - 18.30 ч.

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма – Концерт на Стенли.

Вечерна програма:

19.00 - 20.00 ч.

Представяне на програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

СПЕКТАКЪЛЪТ Е С ПОКАНИ И ЩЕ СЕ ИЗЛЪЧВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ ОНЛАЙН И НА ЕКРАН НА СЦЕНАТА ПРЕД ОБЩИНА ПЛОВДИВ С ПРЕВОД НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На церемония в залата на Драматичен театър – Пловдив ще бъдат представени основните стъпки от историята на инициативата, хората, участвали в нейната реализация, настоящия екип, който работи по проекта, както и календара от ключови събития за 2019 година. Събитието е дело на режисьора Крис Болдуин и се реализира с участието на композитора Мирослав Турийски, танцьорите от „Линди Хоп България“, хореографията на Яница Атанасова, брас-бенд музикантите - Венелин Георгиев /саксофон/, Дарин Иванов /тромпет, Благой Гешев /тромбон/ , Ценко Мелин /туба/, Александър Леков /бас/ и Кристиан Желев /ударни/, струнен квартет от Държавна Опера – Пловдив: Добрина Николова, Зафирка Ангелова, Татяна Филипова, Антоанета Ряхова, Яшко Аргиров и оркестър „Брестовица“, Народните певици от Неделино - Деница Гочева и Снежана Кисьова, представящи прочутия родопски двуглас, и едни от най-добрите визуални артисти в Пловдив - студиата „Пункт“, „СенсЛаб“ и Камен Савов.

21.00 – 23.00 ч.

"100 дни до началото" - Мапинг на сградата на ул. „Райко Даскалов“ 2

Пловдив е познат със специалните си и уникални часовници - кулата на Дановия хълм, слънчевият часовник на Джумая джамия, емблематичният часовник на пощата и този в сърцето на града, в купола над "Пловдив 2019". Той работи точно и безотказно, благодарение на пловдивчанина Георги Долчинков. С този часовник официално започва отброяването на 100-те дни до началото на Европейска столица на културата - Пловдив 2019.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu