Деца от различни етноси пресъздават античната трагедия с концерт

24 Окт 2018 14:16

 


Деца от различни етноси ще изнесат безплатен образователен концерт „Що е то Античен театър – въпроси и отговори за деца“ на 28 октомври като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Събитието ще започне в 12 часа в голямата зала на Организацията на евреите „Шалом“ в града. Концертът ще представи игра на въпроси и отговори, пляскане, тактуване и танци в атмосферата на древна Елада. Той се реализира в рамките на образователната програма на проект „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ и е резултат от втората фаза на обученията на деца от ромските, турските, арменските и еврейските общности на Пловдив. Водещ на концерта ще бъде актрисата Снежина Петрова, която е и част от обучаващия екип.
Проектът събира 75 деца между 6 и 17 годишна възраст, които чрез театъра споделят и намират решения на въпроси от ежедневието си. „Медея“ има за цел чрез похватите на театъра да ги научи как да разрешават конфликти на базата на архетипни и устойчиви психологически модели на поведение. През 2018-та проектът се развива като обучителен и насочен към децата. В края на юни изложба “Децата на Медея – Деус екс махина или Що е то Античен театър“ събра всички групи заедно и представи 82 рисунки на площад „Централен“. Предстои през лятото на 2019-та на Античен театър в Пловдив да се играе и театралната постановка "Медея" на Десислава Шпатова с актьорското включване на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Станка Калчева и още познати лица от театралната сцена.
Част от обучителния екип са Снежина Петрова (актриса), Асен Аврамов (композитор), Георги Гочев (класически филолог), Ася Иванова (актриса). Инициативата се реализира в партньорство със „Алианс за равни права и устойчивост“, Фондация „Аракс“, Еврейска организация „Шалом“.

Повече информация за проекта на: http://legalart-centre.org/

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu