Над 30 са съпътстващите събития за откриването на ЕСК/снимки/

12 Дек 2018 14:04

 

Над 30 са съпътстващите събития за откриването на 12 януари на Пловдив – Европейска столица на културата, съобщиха днес от фондация Пловдив 2019.

В три поредни дни от 11 до 13 януари ще има много събития в Тютюневия град, центъра на Пловдив, Капана и Стария град.

На 11 януари в Тютюневия град фондация 2019 ще представи изложбата посветена на тютюна „Дим. Истории за тютюна".  В нея историята на България и Пловдив минава през развитието на тютюневата индустрия. В Драматичния театър ще се постави театрална постановка Евредика в подземния свят. Спектакълът е болезнено красива приказка за загубата, която те кара да вярваш още по-силно. За раздялата, която превръща сърцето ти в готово за нова среща. Зрителят пътува из сумрачните земи на страстта, прекосява реката на забравата, учи езика на необяснимата и вечна любов.

В съботния ден на 12 януари, основен е акцент е откриващият спектакъл на бул. „Цар Борис Трети Обединител“.Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Реално сцената има 6 нива, но поради мерки за сигурност ще бъдат използвани 5 от тях. Тя тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участници и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл. Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Пространството на двата булеварда – „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“ ще се превърне в място за празненство, където се очаква над 60 хиляди души ще се съберат заедно, за да станат част от тържеството.

В същия ден се открива и изложба от творби на Кольо Карамфилов „Необозримо за Кольо К.“в Градска художествена галерия – Пловдив. А вечерта от 21 часа на Пеещите фонтани е огненият спектакъл на театър Жар и Театъра на огъня и сенките. Над 20 актьори ще напълнят пространството с огън. Организаторите обещаха най-голямото огнено шоу.

15 пана с образци на славянска ръкописна колекция от пет школи ще представи НБ "Иван Вазов", което е част от изложбата Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи.

Неделният ден 13 януари е посветен на децата. Специално за откриването на Пловдив 2019 ще се състои предпремиера на Музейко с пътуващата изложба „Еврика“ и премиера за България на единствената опера на Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Пловдивската опера.

 

В Стария град ще има и през трите дни концерти, а в Етнографския музей няколко изложби, както и работилница за инструменти.

 

 

Main Menu