Печат на тази страница

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна” е създадена за откриването на ЕСК

14 Дек 2018 11:31

 

 

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна” е едно от централните събития, създадени специално за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата. Чрез текстове, фотографии/видеа и предмети, и със своята иновативна сценография, изложбата дава възможност на публиката физически да съпреживее историята, да участва в разказа за историята на Пловдив и България през тютюна и тютюневата индустрия. Изложбата е посветена на хората, създали „Тютюневия град“, на работниците в него и на целия икономически и културен механизъм, движен от тютюна десетилетия наред. Разказът в нея обхваща последните близо 150 години история и се развива от никотиновите следи от Османската империя през Първото пловдивско изложение до македонското движение, работническите стачки, войните, външната политика на България и трусовете на системата.
Тютюнът, този традиционен поминък, навлязъл в българските земи още през 17 в. постепенно, от регионална ориенталска стока, се превръща в основен двигател за бързо икономическо развитие на младата българска държава, променяйки из основи градовете. Тютюнът е фонът, на който се развива и модернизира градският живот. Тютюневата индустрия превръща селяните в граждани, привличайки ги в редиците на работещите в тютюневите складове и фабрики, същото се случва и с изгонените след войните между 1912-18 г. беломорски българи. През струйката дим може да се видят процесите на еманципация и феминизация, обхванали жените в началото на 20 в., зараждането на цели съсловия в българското общество и социалното съзряване на други. Димът е основен персонаж в окопите по време на войните, в кафенетата, в които писатели, художници обсъждат заплетени интелектуални спорове, тютюн е неизменен образ в киното, но и в бунтарските интелектуални години на киното, оставайки си може би единствената наистина конвертируема стока, по всяко време и във всяка епоха извън пределите на България.
Потапяйки се в историята, зрителите ще могат да чуят думите на тютюнотърговците Васил Кудоглу и Дончо Палавеев, на експерта Руси Генев, на тютюноработничките по време на ревизиите на Никола Господинов, на кооператорите и банковите инспектори, на въздържателните дружества и цитираните от търговците лекари, да видят оригинални видеозаписи от Балканската война, противопожарно учение във фабрика „Томасян” или дегустация на тютюни пред чуждестранни клиенти.
Изложбата е подредена хронологично и тематично, като започва от епохата на Възраждането и първите следосвобожденски години в България, за да премине през всичките трансформации на обществото през връзката им с тютюна, войните, протестите, Възродителния процес, и да достигне до наши дни в работите на най-изявени съвременни български автори.

„ДИМ. Истории за тютюна”

12 януари – 30 март, 2019
откриване: 11 януари, 18:00 ч.
Пловдив, ул. „Екзарх Йосиф“ 16, 2 и 3 ет.
работно време: вт. – нед. 11:00 – 19:00

Куратор: Весела Ножарова, концепция и текст: Зорница Христова; историческо проучване д-р Станислава Груева; визуална среда: д-р Димитър Воденичаров; дизайн: Калина Димитрова, мултимедийни елементи: Калин Серапионов.

Main Menu