Печат на тази страница

ONE DANCE WEEK 2019 представя премиерата на ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ

04 Юни 2019 12:54

На 11 и 12 октомври в Пловдив ще се състои световната премиера на пърформанс - инсталацията ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ с участието на българската цигуларка Биляна Вучкова.

В съвместния си проект Биляна Вучкова, Ханс Питър Кун, Акеми Нагао и Джунко Вада сътворяват образностен свят, вдъхновен от цветове и символи. Както в предишните си творения в различни комбинации, артистите “изследват различните начини на слушане, вариациите на връзките между музиканти и танцьори, модификациите на пространството, създадени от светлината и звука чрез взаимодействието между изпълнителите и инсталацията.

Светлинната и звукова инсталация на Ханс Питър Кун осигурява основата за диалог между хореографията на Акеми Нагао и Джунко Вада, към които се присъединяват звуковите композиции и пърформанс на Биляна Вучкова.
ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ ще бъде показан два пъти в СКЛАД (Тютюневия град, ул. "Екзарх Йосиф" 16, етаж 4 - ляво), на 11 октомври от 21:00 часа и на 12 октомври от 18:30 часа.

БИЛЯНА ВУЧКОВА – ЦИГУЛКА / ВОКАЛИ

Биляна Вучкова умело съчетава класически солови и ансамблови творби, и музика от съвременни композитори (често написана за самата нея) със собствени композиции, изпълнени в реално време чрез импровизация.
Творческият й порив обхваща широк спектър от звуци и движения, като това й позволява да разшири звуковите, техническите и физическите си способности.
Биляна живее в Берлин и се изявява на фестивали и концертни серии по целия свят. Работи като солист и участва в дуета Voutchkova/Thieke, както и в Splitter Orchestra, Solistenensemble Kaleidoskop, Ensemble Modern, Ensembles United Berlin и Zeitkratzer и други.
Последните й проекти включват фестивални участия в Хъдърсфийлд (Англия), Klangspuren Schwaz (Австрия), Vorspiel/Transmediale (Германия), Mózg (Полша), Moving Music, Radar, солово турне в Чили и Колумбия, колаборации с Berliner Ensemble и She She Pop и редица изяви на престижни сцени.
Издава соловия албум „Modus of Raw“ и триплета „Blurred Music“, които биват признати от световната критика. Вучкова е носител на Стипендия за композитори на Сената на Берлин, както и на подкрепа от INM Berlin, Musikfonds и Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.

ХАНС ПИТЪР КУН - СВЕТЛИННА И ЗВУКОВА ИНСТАЛАЦИЯ,
СЕТ ДИЗАЙН

Роден в Кил (Германия), днес Ханс Питър Кун живее и работи между Берлин и Киото (Япония). Започва творческата си кариера още на 6-годишна възраст, когато се записва в театралния клас в училището си .14-годишен, основава първата си рок-енд-рол банда, а през 1975 г. започва професионалната си кариера в Schaubühne am Halleschen Ufer в Берлин (сега Schaubühne am Lehniner Platz).

Там той работи като звуков дизайнер в постановки на Питър Щайн, Клаус-Майкъл Грубер, Люк Бонди и др. През последната си година в Schaubühne, заедно с Робърт Уилсън, създава “Death, Destruction & Detroit”.

След като Кун напуска Schaubühne през 1979 г., се концентрира върху собствената си работа и създава огромно количество артистични творби - основно звукови и светлинни инсталации, радиопредавания, филмова и театрална музика, а през 1989 г. започва да композира и музика, предназначена за танц.

През 1985 г. съ-основава първата частна радиостанция в Берлин, която по-късно се превръща в RADIO 100, чието седмично шоу за нова музика “Audionauten” (The Audionauts), става популярна не само в бившия Западен Берлин, но и в източната част на града, където хората се радвали да чуят музика, недостъпна за тях.

Печели престижната награда „Златен лъв” на Венецианското биенале през 1993 г. за съвместната си работа с Робърт Уилсън за инсталацията „Памет / Загуба”. От 2012 г. е гост-професор в майсторския клас Sound Studies & Sonic Arts в Universität der Künste (University of the Arts) в Берлин.

ДЖУНКО ВАДА – ХОРЕОГРАФИЯ, ТАНЦ, ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Джунко Вада е родена в Токио. След като завършва живопис в Musashino Art University (Токио), тя започва да работи по мащабна абстрактна картина. Физическите измерения на творбата я довеждат до много личен танцов стил. Източникът на живопис и на танц е едни и същ, а тялото се превръща в еквивалентна абстрактна скулптура в пространството. Както си служи с четката върху платното, така със своето тяло Вада рисува на сцената. Движението се превръща в триизмерна картина в пространството. И двете – живопис и танц – са абстрактни понятия и имат тясна връзка с традиционното японско изкуство.
От 1985 г. Вада сътрудничи главно със звукови артисти като Акио Сузуки, Ролф Юлиус, Ханс Питер Кун и други, участва в продукции на Саша Валц и изпълнява спектакли в музеи, галерии и различни публични пространства. През 2005 г. се завръща на сцената след 10-годишна пауза, а днес живее и работи в Берлин.

АКЕМИ НАГАО – ХОРЕОГРАФИЯ, ТАНЦ

Акеми Нагао е съвременен артист, хореограф и танцьор. Базирана в Берлин, тя се интересува от най-личните аспекти на танца и движението. Тези, породени от емоциите на тялото, историята, спомените, копнежите и въображението. Танцови движения, тясно свързани с конкретното минало, личните взаимоотношения, политически възгледи и най-съкровени желания.
Нагао се е занимавала с балет, улични танци, соул, съвременен и импровизационен танц. Зад гърба си има и публикации за улични танци, традиционни индийски танци и хавайския танц (Хула), които пише по време на следването си в Osaka International University, Япония.
От 2011 г. насам Нагао танцува в продукциите на редица хореографи и артисти от Европа и Азия, сред които Чой Ка Фай, Ева Бауман, Йошико Чума и други. Като хореограф, тя създавала авторски творби в колаборации с разнородни артисти, в това число архитектът Анна Кубелик, хореографът Бетина Нойхаус, звуковият артист Майкъл Татъл, визуалният артист Мин Ох, както и много други. В момента завършва магистратурата си по хореография (maC) в Hochsculübergreifendes Zentrum Tanz (Берлин) и търси отговорите на въпросите за дискриминацията, пристрастията и невидими стени в човешките взаимоотношения.
**
ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ гостува в Пловдив с подкрепата на EU Japan Fest Committee.
Мястото на провеждане е новото място за култура - СКЛАД (Тютюневия град, ул. "Екзарх Йосиф" 16, етаж 4 - ляво).

Билети ще намерите тук.

***

Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

Подробности за програмата ще намерите на www.onedanceweek.com

ONE DANCE WEEK e най-големият форум в страната, посветен на изкуството на съвременния танц и допринасящ за децентрализацията на съвременната танцова сцена в
България с представянето на иновативно и съществено културно съдържание, целящо цялостно развитие културната сцена.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е един от основните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

Main Menu