Траки, скити, римляни, средновековни българи и хайдути разпъват лагери в парк Лаута

06 Юни 2019 15:42

 

 

Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението, заедно ще преодолеят времето и ще разположат лагерите си в парк Лаута за фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ на 15 и 16 юни.
Тяхната история оживява по живописен начин, разказана от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция и Англия. „Образование чрез игра, включването на различни общности и извеждането на културна програма в кварталите са сред приоритетите на столица на културата“ казва за фестивала артистичният директор на “Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Посетителите ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата история, култура, бит и традиции. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Ще бъдат показани древни занаяти - плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Рангел Матански от организаторите споделя, че близо година са работили по събитието и участниците му вече наброяват повече от 200, дошли от всички краища на страната. Те ще пресъздадат най- характерното от бита за различни исторически епохи - облеклото, храната на средновековните българи и ромеи, както и демонстрации на военни техники и пълно бойно облекло. Военните демонстрации са придружени от типични акробатични упражнения върху кон. Специално за събитието конете ще бъдат докарани от Мъглиж и София. Посетителите ще могат да се включат в стрелба с лък, а дегустациите на медовина и лакомства са подготвени специално от изследователя на средновековна храна Петя Крушева. Един от участниците Димитър Спасов от Сдружение “Дукс Антика” - Свищов споделя, че ще може да се види и възстановка на пазар за роби.

 

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, който е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, ще представи пред своята публика и съвремието на града чрез талантливите си деца, водени от световноизвестния музикант и педагог проф. Мичо Димитров. Децата, лауреати на международни награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят. Спортен клуб „ЕРА“ ще представят древен тракийски обичай, а учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще изградят арт инсталация. Окситанска, ренесансова, гайдарска и българска народна музика ще допълнят усещането за уникалност на фестивала.

 

Организатори на фестивала са Сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов. Всички събития в програмата на „Пловдив – древен и вечен“ са с вход свободен.

Main Menu