ТРАКАРТ организира за Международен фестивал „Дни на тракийската култура“

18 Юни 2019 09:59

ТРАКАРТ организира за седма година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 20 до 26 юни 2019 г.

 

На 20 юни 2019 от 19.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт „Среща на цивилизации“. Богатството на културата на Троя ще се представи от Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” с тракийски мелодии и ритми. Концертът е със специалното участие на Формация „Жарава“, Пловдив.

Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале”- младежки и спортен клуб е с близо 13 годишна дейност и дава своя сериозен принос в културния живот на Чанаккале, Турция.

Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия. В партньорство с Генералното консулство на Република Турция в Пловдив на пловдивчани ще бъде представена музикално-сценична и научна програма на културата на Троя. Разкритите останки са важно свидетелство за първия контакт между цивилизациите на Мала Азия и средиземноморския свят.

Жарава“ е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков - преподавател в катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Въпреки кратката си биография формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ и представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика тази формация няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.
В репертоара си групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава“ заема неколкократно първо място в топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света, базирана в Торонто (Канада).

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от Втората международна научна конференция “Древна Тракия-сакрално и профанно ” и концерти, изложби, излъчване на филми, четения.

От 21 до 23 юни 2019 г. в Културен център „Тракарт“ се провежда Втора Международна научна конференция на тема „Древна Тракия-сакрално и профанно", в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози - проф. Иван Маразов, проф. д.изк. Ваня Лозанова, гости от Турция, Холандия, Белгия и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

Акценти в програмата на фестивала са:

· Изложба плакати“ 2018 - годината на Троя”, наградени афиши от конкурса, организиран от Министерство на културата, Турция;
· Изложба „Троянските коне“ на скулптора Никола Колев;
· Филмите „Островът отвъд Борей“ и „Побратими“, които се ще се представят на публиката, са на Цветан Симеонов - журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“, Изследователски център „Тракарт“ и Район „Западен“ към Община Пловдив;
· Тракийски приказки – подходящо за деца над 5 г.
· Литературен конкурс „Наследници на траките“ - в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ 2019 ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2019 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив - Европейска столица на културата 2019, в партньорство с Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и Район Западен.

Входът за всички събития е свободен

Main Menu