Пловдив 2019: Полският дизайн на гости на Еропейска столица на културата

22 Юни 2019 14:52

Най-голямата колекция на полския дизайн, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата, беше открита снощи в СКЛАД. Проектът, който се осъществява в партньорство с Полски институт София и Институт Адам Мицкевич, представя полския дизайн през последните 100 години чрез 100 предмета и 100 разказа. В своята реч Ярослав Годун-директор на полският институт в София сподели:“Изложбата обединява минало и съвремие. Не беше лека задача да осъществим изложбата тук. Когато правим нещо заедно можем всичко, ако сме сами няма как да успеем“.

Изложбата е подредена по хронологичен ред и започва с изображението на детската играчка „Вавелски дракон“, от 1918 година продължава с предмети от бита, като фотоапарат“Алфа“ от 1959 година, етажерка за книги с променяща се височина, а към края на изложбата някои предмети се виждат как са се трансформирали през годините. Това може да се проследи и с различни столове, които датират от различни години. Фотография от 1929 година показва полските авиолинии с тяхното лого на Жерав и опитът им за ребрандиране през 2010 година, когато предизвикват вълна от обществено недоволство.
Куратор на изложбата е Ева Соларж, тя заедно с двама нейни колеги се заемат с не леката задача да изберат само 100 предмета през развитието на стоте години. Периода от 1919 до 2019 година показва точно как се развива полското изкуство. След престоя си в Пловдив изложбата ще посети също Сеул и Санкт Петербург.
Полският дизайн, джаза и киното са били възможността творците да изразят себе си по-свободно дори през тоталитарния режим.

Голяма част от авторите са илюстратори на детски книжки, така че това се превръща в една изложба, която е много интересна както за хора обичащи изкуство и дизайн, така и за децата.
Могат да се видят творбите на 25 различни автора. Групата от визуални артисти включва хора на различни етапи от своята кариера – опитни майстори на полската илюстраторска школа и художници от младото и средното поколение, отличени с награди по целия свят. Фокусът попада върху голямото разнообразие на стилове и техники, които са използвали илюстраторите.

Интересното е, че освен много традиционни изображения, ще могат да се видят и много по-рядко показвани - като шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, безмоторен самолет, скутер, дори най-вкусния полски сладкиш – „Птиче мляко“ и каучуковия кръг на популярната игра „Ринго“. По този начин посетителят ще може да опознае полската култура и дух. Да се докосне до предмети, считани вече за класически; уникати, обособили се като отделни произведения на изкуството; прототипи, никога не влезли в производство.
Изложбата ще остане в СКЛАД до 28 юли.

Main Menu