Печат на тази страница

Международни артисти поставят приказни представления в родопски села

03 Юли 2019 12:42

Между 2 и 21 юли  инициативата „Шепоти от родопски приказки“ ще превърне родопските села Добралък и Бойково в културно средище на европейски артисти (актьори, музиканти, циркови артисти, разказвачи на приказки, поети).

 

„Театър по пътя“ е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.

Тази година френски, австрийски, швейцарски, немски и български артисти ще населят две родопски села- Добралък, община Куклен и Бойково, община Родопи - с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни и съвременни форми.

Чуждестранните артисти, заедно с български колеги ще се заселят в Родопите, за да им вдъхнат нов живот чрез артистични намеси и творчески работилници. Резултатът от тяхната работа ще бъдат представленията “Шепоти”, „Пътуване през сетивата на Добралък“, „Геопоетика“, поставени сред естествената среда на селата и Родопите.

Извор на вдъхновение и теми на представленията за артистие са връзките между наследство, природа и култура, както и естествените връзки между човека и заобикалящата го среда са често неин извор на вдъхновение.

Освен естетическа наслада „Шепоти от родопски приказски“ цели да предизвика положителни ефекти сред жителите на родопските села.

Културният обмен между български, чуждестранни артисти и публика ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Национален фонд „Култура“и Френски институт в България.

ПРЕДСТАВЛЕНИЯ

“Шепоти” ще осъществи вълнуваща среща на артисти (актьори, музиканти, художници, поети) с местни жители от родопските села и посетители от страната и чужбина.  Начална точка на представленията са родопските села Добралък (13-14 юли) и Бойково (20-21 юли). От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, танц и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

-----------------------------

На 6-ти юли 2019 г. публиката може да се включи в театър на сетивата- лабиринт „Пътуване през сетивата на Добралък“. Представлението  преплита историите и спомените на жителите, свързани със село Добралък и тези на артистите. Участниците ще изследват физическата и духовна среда на село Добралък, преминавайки през инсталация – лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания (слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови). Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.

-------------------------------

На 12-ти в село Добралък и 19ти юли в село Бойково, публиката ще се потопи в магичната „Геопоетика“, създадена от Марин Арну. Представлението ще предостави  възможност за лична връзка с природата и поезията, един безкраен кръговрат, в който зрителите са главните действащи лица.

-------------------------------

На 19 юли в село Бойково, жители и гости на село Бойково ще имат възможност да се насладят на поетично кулинарно шоу, организирано от френската компания Cricao. Поезия на вкусовете и кулинарен дизайн ще представят типични родопски ястия по нов, необичаен начин, предизвиквайки сетивните ни възприятия.

*Входът за всички представления е свободен.

 

РАБОТИЛНИЦИ

Професионални артисти и любители ще имат възможността да се включат в следните творчески работилници в селата Добралък и Бойково, водени от утвърдени международни артисти:

Пътуване през сетивата (сетивен лабиринт), 2- 6 юли 2019, село Добралък (Община Куклен)

Разказване на приказки, 7- 10 юли 2019, село Добралък (Община Куклен)

Фолклорно пеене и импровизация, 7-10 юли 2019, село Добралък (Община Куклен)

Геопоетика, 8-12 юли 2019, село Добралък,( Община Куклен)

Създаване на истории, 15- 18 юли 2019, село Бойково, (Община Родопи)

Работилница за необичайни звукови инструменти и инсталации (подходяща за деца и семейства) 7 и 10 юли, село Добралък (Община Куклен)/ 17 и 18 юли 2019, село Бойково (община Родопи)

Кулинарен дизайн, 16- 18 юли 2019, село Бойково (община Родопи)

*Вход за работилниците: с дарение

Регистрация и информация за работилниците на: rhodopesfairytales.discovered-spaces.org и FB: DiscoveredSpacesBG

-------------------------------------------------------------

„Шепоти от родопски приказки“ e съвместна инициатива на френската трупа “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства” и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Френски институт в Бълагрия.

Галерия със снимки, можете да разгледате тук 

Main Menu