Печат на тази страница

Полски театрали канят пловдивчани да участват в спектакъл за ромската култура

24 Юли 2019 12:49

Полската театрална компания ‘Living Space Theatre’ кани пловдивчани и гостите на града да се включат в поредица танцови и актьорски уъркшопи на 6, 7 и 8 август. Записването в тях дава възможност на участниците да станат част и от спектакъла на ‘Living Space Theatre’ озаглавен "Kaj Dzias", който ще се представи на 9 и 10 август, като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Уъркшопите са предназначени за любители и професионалисти, с интерес към театър, танц, пеене, импровизация, съчетаване на глас с движение, но преди всичко - отворени за нови преживявания. Не е необходим предишен опит с театрални или танцови форми. Те са безплатни и ще се провеждат от 16.00 до 19.00 часа в СКЛАД от 6-и до 8-и август с предварителна регистрация на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

По време на обучението режисьорът Якуб Маргошяк и хореографите Гжегож Лабуда и Ана Микула ще запознаят участниците със специфики на ромската песен и танц, които ще бъдат изиграни в пърформанса „Kaj Dzias“ на 9 и 10 август Пост-културна сцена от 19.00 часа, ул. „Йоаким Груев“ 36.

„Kaj Dzias“ е вдъхновен от културатата на полските роми. Спектакълът е представян до момента в повече от 10 полски града. В рамките на един час публиката ще може да види колоритен колаж от музика, песни, танци и текстове за цигани, съчетани с историите на изпълнителите и пътуването, неизбежна част от историята и живота на ромите. Музиката е дело на Изабела Плахта (цигулка), Корнел Уриаш (акордеон) и Милош Поточни (китара). Костюми и сценография: Магдалена Пав и Малгожата Чихон.

Спектакълът е номиниран за наградата в полската класация „The Best Off” в категория за най-добро представление на независими театри. Входът за представленията също е свободен.
Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=HO2mwjjE5_4

„Living Space Theatrе“е полска театрална и танцова компания, основана от актьори - танцьори, завършили Националната театрална академия в Краков – катедра „Актьорско майсторство“ и катедра "Театър на танца" в Битом (Полша). Това е номадски театър - без установено пространство, търсещо нови места и хора, с които да работи, фокусирано върху социални и екологични въпроси. Основната форма на изразяване е танцът и движението като невербални форми на комуникация, които помагат за премахване на етническите, културните и други бариери. Пърформансите са представяни както в театрални, така и в неконвенционални пространства като обществени и постиндустриални сгради. Дейността на организацията е насочена върху представянето на техните произведения в Полша и в чужбина, както и организиране на редица уъркшопи за различни целеви групи.

В репертоара можете да намерите пърформансите: „Kaj Dzias“, „43 cases of happiness“, „Trembles“, „Shapes, Uroczysko“, „Hey You“, „Jesus Christ,Refugees“, „I’ll be right back“.

Повече информация за събитията на следните линкове: уъркшоп и спектакъл

Main Menu