Печат на тази страница

Пловдив 2019 и Леуварден 2018 със съвместен музикален проект за мисията на жената в обществото

29 Юли 2019 11:24

„Докато тя пее“ е съвместен музикален проект на Пловдив -Европейска столица на културата 2019 и Леуварден – Европейска столица на културата 2018, който обединява артисти, представители на идишката, българската и ромската култура. Интензивната работа на група професионални изпълнители продължава вече втора година, като за пръв път резултатите от нея бяха представени в Холандия по време на закриването на Европейска столица на културата там, а сега предстои да бъде показани и в Пловдив.

Събитията ще се състоят в три поредни дни, като началото ще бъде поставено с отворена дискусия на тема „Силата на жената и нейното място в различните култури“. Тя ще се проведе на 31 юли от 19 часа в СКЛАД, 4 ет., вляво и в нея ще се включат певиците Лусет ван дер Берг, Мария Пашева и Гинка Цер. Трите дами ще разкажат за традициите в техните общности и ще представят присъствието на жената във фоклора. Те ще изпълнят песни от всеки етнос, които разказват за важната мисия на девойката, майката и бабата в обществото.

Изявите на трите професионални изпълнителки ще продължат и по време на Международния фолкорен фестивал на 1 август от 19:00 часа на открита сцена пред Общината на пл. „Стефан Стамболов“. Към тях ще се присъединят музикантите Мирослав Турийски, Кристиан Желев и част от оркестър „Брестовица“ На 2 август от 16:00 часа в двора на еврейска синагога „Цион“ в Пловдив (ул. „Елиезер Калев“ 6) в културното пътуване ще се включи и Луцет ван дер Берг, инициатор на проекта и представител на идишката култура. Входът за събитията е свободен!
Участници в проекта:

Луцет ван дер Берг - певицата е инициатор на проекта. Тя е представител на идишката култура. Луцет е един от водещите гласове на новото поколение идишки певци. Участвала е в театрални постановки, концерти и фестивали в Европа и Северна Америка. „Докато тя пее“ е един от специалните музикални проекти, които Луцет развива като част от програмата на Леуварден 2018.
Мария Пашева ще представи българската култура в проекта. Тя е известен изпълнител на странджански и тракийски народни песни. Завършила е музикално училище "Филип Кутев" в град Котел. Певицата има множество международни участия и е била вокалист на няколко традиционни оркестъра.

Гинка Цер е певицата, която ще представи ромската култура. Нейните вокални възможности са с широк диапазон на изпълнение - Гинка изпълнява чудесно както ромски песни, така и българска народна музика. Има дългогодишна професионална практика и е един от утвърдените изпълнители на родопски песни.

 

 

Main Menu