Квартал Капана пръв носител на награда на Камарата на архитектите в България

31 Юли 2019 13:42

Единственият квартал на творческите индустрии в България Капана стана носител на наградата "Пазител на българското архитектурно наследство". Номинацията е направена от Камарата на архитектите в България и бе обявена публично по време на официалната церемония по връчване на Годишните архитектурни награди за 2019-а.

Идеята на браншовата организация е да отличава за в бъдеще инвестициите в опазване на архитектурното наследство. За арх. Мартин Христов, зам. - председател на Камарата един от най-добрите начини да се запази една стара сграда, която е паметник е като и се намери нов живот, да се адаптира към съвремието. „ Новите функции на сградите добавят допълнителна стойност за инвеститорите със своите качества на архитектурни паметници“, споделя още Христов по време на церемонията.

Капана е сред водещите проекти за Пловдив 2019, стартирал още в етапа на подготовка на града в надпреварата за Европейска столица на културата. През последните пет години, с подкрепата на местната власт и перспективите, които общинска фондация „Пловдив 2019“ открива и развива в Капана, кварталът отново е припознат като реален културен топос. От един забравен квартал с малки улички, които се използват за паркинг на коли се преобразява до такава степен, че се превръща в любимо място за срещи с приятели, открити концерти и възможност да се докоснеш до творчеството на различни творци.
Проектът Капана - квартал на творческите индустрии, е част от платформата“трансформиране“, клъстера Градски мечти, посветен на дългосрочната и устойчива намеса в градския пейзаж, преоткриването и оживяването на запустели градски пространства, изпълвайки ги с културно съдържание.

Виждайки трансформацията на квартал Капана и други градове в България решават да последват този пример и да възродят своите свои стари и забравени квартали. Такива са квартал Таляна във Варна и самоводска чаршия във Велико Търново.

Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=7SEYY5tgY0U

Линк към Капана: https://visitkapana.bg/

 

Main Menu