Театър за неподозираната Сирия в Пловдив

26 Сеп 2019 15:21

ПОД НЕБЕТО НИСКО, едно неочаквано театрално пътешествие в миналото и настоящето на Сирия, ще видим на 27 септември 2019 от 20:00 ч. в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив в рамките на 12-тото издание на фестивала ONE DANCE WEEK.

Уаел Али, един от най-известните сирийски драматурзи и режисьори, кани действителността на сцената и събира в една пиеса извадки от архивите на Сирия, лични спомени, предмети и видеография. Между различни исторически персонажи и самите себе си, актьорите Нанда Мухамад и Шариф Андура навлизат едновременно в полето на политическото и на социалното, за да превърнат спектакъла в нещо повече от документален театър.
Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=LSteD080Vlk

Отправна точка на спектакъла е 40-годишния Джамал. Видеограф и документалист, базиран във Франция от десетилетие, той наблюдава как местата от спомените му биват изоставените или унищожени, а приятелите му се разпръскват по света. Тръгвайки от неговото минало, режисьорът Уаел Али се връща към документални извори от колониалната история на своята родина, за да преплете миналото и настоящото. Това е театрално търсене на Сирия - една пленена страна.

ПОД НЕБЕТО НИСКО създава диалог между различните измерения на времето и многобройните начини, по които можем да гледаме на един и същи обект, на една и съща територия. Шариф Андура и Нанда Мухамад изпълняват завладяващ дует на сцената, докато на видеостената зад тях до публиката достигат серия от въпроси.

Как да гледаме към настоящето, когато нямаме достъп до миналото? Как да се справим с днешния ден, ако вчерашният е изгубен? Как се създава театър в период на война, когато се намираме извън страната? Защо и за кого?

Световната премиера на ПОД НЕБЕТО НИСКО се състоя на 21 и 22 юни в Неапол, Италия, а у нас публиката ще може да му се наслади на 27 септември от 20:00 часа в Камерната зала на Драматичен театър - Пловдив.

УАЕЛ АЛИ

Автор и режисьор, Уаел Али е роден през 1979 г. в Сирия. През 2004 г. завършва института за сценични изкуства в Дамаск, след което продължава обучението си във Франция, където получава втора магистърска степен по сценични изкуства в университетa Люмиер Лион. Между 2003 – 2006 г. Али работи като драматург и е част от интерактивен театър в Сирия, където ръководи обучения в различни провинции. През 2014 г. пише и режисира спектакъла “Je me souviens plus” (“Вече не помня”) - представен в Бейрут, Ливан и участва в редица фестивали, включително и Gorki в Берлин, Maison d’Europe, Toneelhuis в Антверпен, Белгия, Тунис и други. През 2016-а режисира постановката “Titre Provisoire” по текстове, написани в сътрудничество с ливанската актриса Кристел Кодр.

Сценограф на ПОД НЕБЕТО НИСКО е талантливата Бисан Ал Чариф. След като следва специалност архитектура в Сирия, Бисан тръгва по пътя на сценографията, като се насочва към френските градове Лион и Нант. Проектирала е сценичния облик на различни театрални представления и художествени инсталации, а през 2016 г. е удостоена със степента Кавалер на Ордена за изкуство и култура на Франция за работата си по спектакъла “Mémoire(s) de femmes”.

ПОД НЕБЕТО НИСКО / Уаел Али (Сирия)

27 септември - 20:00 ч. - Драматичен театър - Пловдив, Камерна зала
Билети ще намерите тук.
Събитието във Facebook следете тук.

Спектакълът ПОД НЕБЕТО НИСКО на сирийския автор и режисьор Уаел Али e част от проекта Performance Beyond 2 Shores, подкрепен от Програма “Творческа Европа” на Европейската комисия, ще бъде показан у нас в рамките на международния фестивал ONE DANCE WEEK 2019.
Фестивалът, който тази година се провежда между 20 септември и 19 октомври в Пловдив, е асоцииран партньор на проекта, а копродуценти са някои от най-големите европейски театри и фестивали, сред които: Фестивалът Shubbak в Лондон, BOZAR (Брюксел), Фестивалът на изкуствата във Ваймар (Германия), Фестивалът Les Rencontres à l’échelle в Марсилия, както и Dancing on the Edge Festival (Холандия).

 

“Performances beyond two shores” e проект, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програма Творческа Европа. Целта на проекта е да насърчи създаването на продукции, разпространението и професионализацията на млади арабски артисти, пристигнали наскоро в Европа, както и динамичния и разнообразен творчески процес, насочен към всички публики, продължавайки проекта Performance(s) between two shores: Arab artists in Europe, който бе успешно изпълнен между юни 2016 и декември 2017-а година.

Проектът има три направления: нова продукция на сирийския режисьор Уаел Али; поредица от срещи с млади арабски артисти, отскоро базирани в Европа, за обмен на артистични практики и идеи за реализация в сферата на културата; работни срещи между представители на партньорите по проекта за обмяна на опит и изграждане на професионален капацитет.

12-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети за спектаклите се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. Поради високия интерес към фестивала силно препоръчваме предварителното закупуване на билети.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства като част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

Фестивалът благодари за подкрепата на Министерство на културата на Тайван, Програма Niepodległa – Полша, Институт „Адам Мицкевич“, Hellerau, Полски институт, Институт по музика и танц, Посолството на Индонезия в София и Агенцията за креативна икономика на Индонезия, EU Japan Fest committee, Посолство на Унгария в София, Унгарският културен институт в София, Национален фонд за култура на Унгария, Унгарската академия по изкуствата, Чешки център в София, Посолство на Израел в България, Програма “Творческа Европа”, проекта Performance Beyond 2 Shores, Съвет по изкуствата на Канада, Съвет по изкуствата и литературата на Квебек, Правителството на Австралия и Australia Council.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

Main Menu