Печат на тази страница

Звукът на Далечния изток

24 Окт 2019 11:06

 

Проектът на фондация “Метаарт” - “Звукът на Далечния изток”, който е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, ще донесе мистична Монголия в центъра на град Пловдив на 25 и 26 октомври. В своите три части той ще представи различните лица на тази далечна страна.

В първата част желаещите ще могат да участват в отворена практическа лекция, която ще се ръководи от музикантите от група Violons Barbares. Те ще представят различни техники, типични за world music сцената. Акцентът в лекцията ще е демонстрацията на характерното монголско гърлено пеене. Практическата работилница ще се състои на 25.10 от 17:00 ч. на ъгъла на улиците “Йоаким Груев” и "Братя Пулиеви".

На 26.10 от 16:30 на сцена "Ядрото" (кв. Капана, заключено между улиците Загреб и Павел Куртевич) Петя Димитрова ще сподели впечатления и преживявания от пътуването си из Монголия. Тя ще представи своята книга “Да обичаш дивото - Монголия”, чрез серия от снимки и видеоматериали.

След кратка пауза, в 20:00 ще започне и концертът на Violons Barbares, с който ще бъде сложен и финал на проекта. Заедно с музикантите ще се качат на сцена и участниците от лекцията, провела се през деня.

Кои са Violons Barbares?

Violons Barbares (в превод от френски - "варварски цигулки") е група, базирана в Страсбург. Бандата е съградена от българин, монголец и французин. Свирейки на най-големите етно фестивали в света, те изпълняват своите изобретателни авторски песни и обработки от българския и монголския фолклор. Силно ценени в цяла Европа, те получават позитивните коментари на критиците.

Коя е Петя Димитрова?

Петя Димитрова - пътешественик, писател, етнолог. Съвсем скоро на пазара ще се появи книгата на Петя „Да обичаш дивото - Монголия”.

В нея тя разказва за дългото си пътуване през Сибир до Иркутск с влак, а след това до Монголия с автобус. Обикаля тази страна заедно с четирима свои приятели и й се наслаждава.

Програма:

25.10 (петък)
Музикален клас воден от Violons Barbares. Акцентиране върху монголско гърлено пеене, рок гъдулка и изобретателни перкусионни сетове.
17.00 – 20.00 часа / на ъгъла на ул. „Йоаким Груев“ и ул. „Братя Пулеви“

26.10 (събота)
Тематичен разказ от Петя Димитрова за пътуването ѝ из Монголия. Представяне на книгата “ Да обичаш дивото - Монголия”. Представяне на фотографии и разговори с публиката.
16.30 – 18.00 / открита сцена „Ядрото“:

Концерт на Violons Barbares.
20.00 – 21.30 / открита сцена „Ядрото“:

 

Main Menu