Печат на тази страница

Шрифтът на Пловдив

01 Ное 2019 17:01

Шрифтът на Пловдив PlovdivTypeface е резултат от проект, който стартира в навечерието на най-светлия за българската културата празник - 24-ти май, в годината на титлата на Пловдив като Европейска столица на културата - 2019.

Графичните студиа Typedepot и Punkt в партньорство с фондация “Пловдив 2019” организираха акция в града за събиране на почерци под надслов "Почеркът на Пловдив". Включиха се граждани и гости на Пловдив, като резултатът бе впечатляващ - бяха събрани над 3800 бланки с уникалните ръкописи на участниците. Акцията нямаше да е така успешна без всеотдайната помощ на доброволците на фондацията.

Мотивирани от силния отзвук на проекта, дизайнерите от Typedepot и студио Punkt с помощта на експерти графолог и статистик отсяха най-характерните тенденции в ръкописните навици на хората в града. Любопитните резултати и статистики бяха вдъхновение за създававането на изцяло новата шрифтoва фамилия Plovdiv Typeface.

В Деня на народните будители - 1-ви ноември сайта plovdivtypeface.com вече предоставя възможност за безплатно сваляне на седемте шрифта във фамилията: Plovdiv Script, Plovdiv Display Light, Plovdiv Display Regular, Plovdiv Display Bold, Plovdiv Sans. Всички шрифтове поддържат кирилица и латиница.

За по-забавна и интересна работа са добавени и две специални допълнителни начертания Plovdiv Pictograms и Plovdiv Maina Mode, с които авторите на проекта ще изненадат своите съграждани и приятелите на град Пловдив.

От средата на ноември предстои изложба с цялата история на новия шрифт, разказана от неговите създатели специално за гражданите и гостите на Пловдив.

Очаквайте още много допълнителни събития и следете повече за проекта на plovdivtypeface.com, както и на социалните канали на @plovdivtypeface в Инстаграм и Фейсбук.

 

 

Main Menu