Пловдив 2019: Филмът "Нина" с поредно международно признание

01 Сеп 2020 14:44

Късометражният филм „Нина“, част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, спечели Голямата награда на престижния фестивал за кино в Одензе, Дания
„Нина“ влезе и в листата с номинации за късометражно кино на Европейските филмови награди. Филмът вече е легитимен за разглеждане за номинация за наградите Оскар

Голямата награда на престижния международен фестивал за късометражно кино в Одензе, Дания спечели българският филм „Нина“ на режисьора Христо Симеонов. Това се случи преди броени дни в съревнование с над 70 късометражни филма от цял свят. Печелейки голямата награда, „Нина“ става и официален представител на фестивала в листата за номинации за Европейските филмови награди, които са европейският еквивалент на наградите Оскар. Фестивалът в Одензе е един от фестивалите, одобрени за квалифициращи и за номинация от Академията за филмови изкуства и науки, организираща наградите Оскар.

Това е поредна голяма награда за филма, който бе сниман като част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Той вече е носител на двете най-престижни награди за късометражно кино в България – наградата „Златна Роза“ от фестивала на българското игрално кино и наградата за най-добър късометражен филм от Международния София Филм Фест. Филмът получи още специален диплом и от най-значимите европейски фестивали - този в Краков, Полша и първата награда на фестивала „Двата бряга“ в Казимерц Долни – Яновйец. Има и редица селекции на големи международни фестивали като тези в Палм Спринг, САЩ; Хуеска, Испания; Гренобъл, Франция и много други.

„Нина“ е част от филма-омнибус „Седем“ - съставен от седем късометражни филма на едни от най-талантливите млади български автори - Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”, „Бащата“), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Веснаков („Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”), Христо Симеонов („Синът”).

„Седем“ е част от проекта „Кинопловдив“, включен в артистичната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Филмите от проекта продължават успешно живота си и след края на 2019-та година, участвайки на редица международни фестивали. Следващото място, където ще могат да бъдат видени, е международният фестивал за късометражно кино „В двореца“, който ще се проведе във град Варна между 15-ти и 22-ри септември.
Повече за наградата ТУК
Повече за "НИНА":
България, 20 мин, цветен
С участието на: Пламена Стефанова, Маргита Гошева, Борислав Русев
Сценарий: Константин Божанов
Режисьор: Христо Симеонов
Оператор: Веселин Христов
Художник: Ивелина Минева и Невена Георгиева
Продуцент: Скрийнинг Имоушънс
С подкрепата на ОФ "Пловдив 2019" и НФ "Култура"
Синопсис:
Нина, 13-годишна джебчийка с остър и прозорлив поглед разглежда съдържанието на мъжки портфейл, който току-що е откраднала. С любопитство и тъга се взира в чуждите семейни снимки... Малко по-късно, при поредния си опит за обир, Нина е заловена. За всеобща изненада жертвата на обира - Яна, отказва да предаде Нина на полицията и решава да обърне малко внимание на момичето като я черпи обяд.
НИНА
За Христо Симеонов:
Христо Симеонов е роден през 1985 в Търговище. Завършва кинорежисура в Югозападен университет „Неoфит Рилски”, а в момента е редовен докторант по киноизкуство към Катедрата по „Кино, телевизия и театър” на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Автор е на няколко късометражни игрални филма, показвани на международни фестивали като Тампере, Дрезден, Котбус, Молодист, Билбао, Триест, Виена, София и др. Дебютният му филм „Синът” печели Голямата награда за късометражен филм на Филмовия Фестивал в Котбус (2016), Наградата на Българската Филмова Академия (2016) и Златна Роза за късометражен филм (2016). Автор и режисьор на няколко документални телевизионни портрета от поредицата „Умно село”, излъчвана в ефира на БНТ.
За проекта „Кинопловдив“:
http://kinoplovdiv.com/
На завършилия в събота престижен международен фестивал за късометражно кино в Одензе, Дания, българският филм „Нина“ на режисьора Христо Симеонов бе отличен с Голямата награда и бе избран за представител на фестивала в листата за номинации за Европейските филмови награди, европейският еквивалент на наградите Оскар. (https://www.europeanfilmacademy.org/Short-Films.810.0.html#c2711)

 

Main Menu