Печат на тази страница

В Пловдив отбелязват Еснафския празник „Св. Спиридон“

12 Дек 2017 09:23

Регионалната занаятчийска камара, Етнографският музей и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив за поредна година ще отбележат Еснафския празник „Св. Спиридон“, който се чества на 12 декември. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

 

Честването ще започне в 10:30 часа с празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия и ще продължи с освещаване на параклис „Св. Спиридон“ в църквата „Св. Петка“ от 11 часа.

 

Ритуалът по посвещаване в майсторско звание (тестерлик) е час и половина по-късно, когато в Етнографския музей ще бъдат връчени майсторските свидетелства на новите майстори.

 

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като „Денят на майсторите“. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

 

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от Еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

 

 

Занаятчиите, празнично облечени, заедно с жените и децата си, начело със знамето на еснафа, иконата на светеца-покровител и музика, отивали в църквата за тържествен молебен (литургия). Всичкият еснаф – майстори, калфи и чираци запалвали голямата свещ пред олтара. За службата жените носели „Иснафско пендихаро“ (петохлебие) за здравето на всички живи майстори и славели. Освен това се правело „коливо“ за живите и за мъртвите, върху което палели свещи. По време на литургията свещеникът споменавал „во време на велики вход“ имената на всички живи и починали майстори.

 

След извършване на литургията еснафът отивал на мястото, където бил приготвен зиафетът (угощението). Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) извиквал кандидатите за майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, подарявал им от страна на еснафа скромен набор от инструменти и им плесвал по врата един шамар с думите: „Стани като мен“!

 

В чест на светеца еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Курбанът се раздавал след приключване на църковната служба.

Main Menu