С нови майстори и калфи се сдоби пловдивският еснаф

12 Дек 2017 16:24

 

Традиционното отбелязване на Еснафския празник „Свети Спиридон“ мина под тепетата, които беше организиран от Регионален етнографски музей – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив и Регионална занаятчийска камара – Пловдив.

Девет нови попълнения на майстори и още 7 на калфи има от днес пловдивският еснаф. В деня на светеца обущар и закрилник на занаятчиите Св. Спиридон, най-старият и почитан майстор – устабашията Кирил Кумиков ,шляпна на всеки по един шамар зад врата и изрече заклинателно „Да станеш като мен!“. Церемонията се състоя в двора на Етнографския музей. 

Сутринта оттам празнично облечените занаятчии начело със знамето на еснафа, иконата на светеца-покровител, под звуците на народна музика и гърмежи от стари пищови потеглиха на шествие, като преди това облякоха народни носии. Целият еснаф – майстори, калфи и чираци, премина през Стария град и се отправи към Главната улица. До Римския стадион групата спря, за да поиграе хоро с пловдивчани, а после пое към църквата „Св. Петка“. В току що осветения параклис „Св. Спиридон“ в храма занаятчиите бяха благословени от отец Еленко. 

След въвеждане на новите майстори в звание, празникът продължи с курбан за здраве на еснафа. Някога в чест на светеца всички заедно купували с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело и се организирала обща трапеза, а курбанът се раздавал след приключване на църковната служба.

LGarden

Main Menu