Старият град чества 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов

19 Апр 2019 13:06

По повод 50-годишния юбилей на ОИ "Старинен Пловдив" на 22 април 2019 г., понеделник, в Балабановата къща ще бъде дадено началото на поредица от инициативи по случай 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, които ще се случат в два етапа: през април и през септември.

В 18:00 ч. първото събитие започва с откриване на изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” с куратор Здравец Хайтов (Балабанова къща - сводеста зала), излъчване на документален филм, представящ създаването на проекта и представен приживе от самия Николай Хайтов. Изложбата пристига при нас благодарение на Фондация Памет и може да бъде видяна до 6 май вкл.

Изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век. Под патронажа на Министерството на културата и във връзка с честване 100 годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов.

Хайтов и Димовски – връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост и колоритност. Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски, оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в европейската и световна културата. Карикатурите на Димовски, са живо отражение на многостранния обществен, политически и културен живот на България. Политическата сатира, националната самобитност и шаржа, са анализирани и преосмислени през погледа на големия художник. „Необходими са ми двеста, но ми стигат две”, са думи на мъдрец стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги през своя неповторим талант.

Героите на Хайтов – друга стихия, друга мощ, друга вселена, в която встъпиш ли веднъж, е за цял живот! Чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герой, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми от втората половина на ХХ век. - „Козият рог”, „Мъжки времена”, „Краят на песента”, „Изпит”, „Капитан Петко Войвода”,

„Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а е трето и четвърто да го направиш”, казва Хайтов чрез своя герой и няма как да му не повярваш... Магията на словото, образа и рисунката! Двама творци, достолепни и достойни да бъдат образец за духовна идентичност и културна общовалидност.

Здравец Хайтов

 

По време на откриването на изложбата ще бъде обявено началото на още една инициатива на ОИ „Старинен Пловдив“ - Ученически литературен конкурс посветен на 100 г. от рождението на НИКОЛАЙ ХАЙТОВ. Конкурсът е за написване на есе, а темата е мисъл на големия писател: „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ”.

Main Menu