Звезди на фламенкото и тангото в Античния театър на 3 май

01 Май 2019 00:14

 

 

Уникална формация от топ-танцьори, музиканти и актьори от Испания, Аржентина, Франция и България ще поведе публиката на пътешествие в търсене на свободата отвъд оковите на ежедневието на 3 май от 20:00 ч. в Античния театър в Пловдив. С освобождаващата стихия на андалуското фламенко и съживяващите душата вибрации на аржентинското танго музикално-поетичният спектакъл „От Испания до Аржентина“ ще разкаже история за пътищата, които ни зоват като съдба и ни отвеждат на единствените места, където можем да сме истински живи. Чрез музика, танц и поезия от гореща Андалусия и далечна Аржентина спектакълът предлага отговори на вечните въпроси за смисъла на живота, любовта и свободата. „Никога не е късно да тръгнеш без посока, да преследваш мечтите си, да откриваш и дори да прекосяваш океани в търсене на истинското си “аз”, живо и туптящо.“ – казват за спектакъла организаторите от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Франция.

Уникалната постановка в две части е вдъхновена от танго пиесите на аржентинеца Астор Пиацола, фламенко класиките на Мануел де Файя и поезията на Федерико Гарсия Лорка. Тя събира на една сцена звезден състав от фламенко и танго изпълнители от сцените на Андалусия, Париж и Буенос Айрес.

Първата част на спектакъла е посветена на Андалусия - земя, огрявана от слънце 360 дни в годината, пресечна точка на култури и континенти. В нея ще видим една от примите на съвременната фламенко сцена Сара Хименес, която завладява с експресивността си и дълбокото познаване на различни танцови направления. Тя идва в Пловдив заедно с китариста си Пабло Хименес Хехт и с фламенко певицата Фабиола Сантяго Кастийо. Пътешествието в Испания ще срещне публиката и със страстната фламенко танцьорка от Малага Кармен Камачо и с професионалния фламенко изпълнител от Мадрид Рафаел Рамирес. Те ще ни потопят в магията на фламенкото с виртуозни изпълнения на фона на класическа и съвременна музика. Освен Танц на огъня от „Любовна магия“ на Мануел Де Файя ще звучат и пиеси на испанските композитори Исак Албенис, Франсиско Тарега и Анхел Бариос, както и авторска музика на младия фламенко композитор, певец и виолончелист Тин Фернандес. Той ще свири на сцената на Античния театър в Пловдив заедно с китариста Франсиско Мартин Сердан, в акомпанимент на изпълненията на Кармен Камачо и Рафаел Рамирес.

Втората част на спектакъла повежда по пътеките на аржентинското танго с водещите изпълнения на търсените аржентински хореографи и обучители  Карина Колмейро и Диего Окампо. Те ще танцуват под съпровода на съвременните танго музиканти и композитори от Париж Себастиен Волко (пиано), Пабло Гиньоли (бандонеон) и Вероника Воти (виолончело). Карина Колмейро и Диего Окампо са търсени авторитети в танго общността в Европа и Америка. Те са родени в Буенос Айрес и в момента развиват успешно кариерата си в Париж. Карина е посещавала София през 2017 г. Тримата танго музиканти – Волко, Гиньоли и Воти - са част от авангардното танго общество в Париж и си сътрудничат по различни проект с музикантите от формацията Gotan Project. Те композират собствени пиеси и работят с джаз и фюжън интерпретации на танго класики. Освен техни авторски композиции в спектакъла ще звучат и класически танго пиеси на Астор Пиацола, Хуан Карлос Кобиан, Агустин Барди и Луис Бригенти.

  Обединяващата линия между двете части е история за търсене на пътя към самия себе си, за любовта чрез свободата и за щастието отново да чуеш гласа на сърцето и душата си. Историята на главната героиня в спектакъла е пресъздадена чрез поезията на Федерико Гарсия Лорка, Хулио Кортасар, Алфонсина Сторни, Хорасио Ферер, в изпълнение на актьорите Нели Сиракова и Тодор Танчев. Диалозите са създадени от Мария Касимова-Моасе.

Хореографията на предизвикателния спектакъл е създадена от Диего Окампо, Сара Хименес, Кармен Камачо и Карина Колмейро. На сцената в Пловдив ще видим и ученици от класа на Зоя Капон от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с директор Емилия Арабаджиева, както и танцьорите Яна Димитрова, Андон Георгиев и Стела Михайлова.

Спектакълът е продуциран от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Франция. Организацията е инициатор на множество концерти и изложби в галерия „Константин“ в парижкото предградие Вердерон, както и в Пловдив и София. Цел на асоциацията е да насърчава културния обмен между България и Франция и да подкрепя развитието на млади таланти. www.artgalleryconstantin.com

 Билети за спектакъла „От Испания до Аржентина“ могат да се закупят в мрежата на Евентим. Предвидени са намаления за ученици и пенсионери.

Main Menu