Етнографския музей откри изложба на народни музикални инструменти от Словакия /снимки/

08 Май 2019 11:33

Миналата вечер в Регионалния етнографски музей в Пловдив бе открита изложба, представяща народни музикални инструменти от Словакия. Приветствие към гостите и встъпителни думи по време на официалното откриване отправиха Н. Пр. Мануел Корчек – извънреден и пълномощен посланик на Словакия в България, инж. Александър Държиков - зам.-кмет „Култура и туризъм“ на Община Пловдив, г-жа Ивана Марксфелдова – консул , Душан Ярина - представител на Държавна библиотека - Банска Бистрица, Имрих Шимиг - куратор на изложбата от Литературен и музикален музей на Държавна библиотека - Банска Бистрица и Гана Гичева - Председател на Дружеството "Дом на народите" - Банска Бистрица, д-р Иван Соколов – почетен консул на Чешката Република в Пловдив и д-р Ангел Янков – директор на Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия” се организира от Музея на литературата и музиката в Банска Бистрица и включва 250 народни музикални инструмента на 60 творци, като представя селекция от 26 най-известни инструмента. Повечето от тях са направени през 20-ти век - струнни и духови инструменти. Най-многобройната част са кавалите и специфичният словашки инструмент фуяра, който се е превърнал в символ на етническата принадлежност на словаците.

Гостите чуха изпълнения на традиционни музикални инструменти от Словакия, дело на Власта Мудрикова - акордеонистка и певица, както и на Ярослав Никодем - солист на пастирски кавал и фуяра.

Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица е включен в Държавната научна библиотека като специализиран отдел през 2001г. и провежда проучвания за народна музика и народни инструменти в Словакия вече 28 години (от 1991 г.). Народните музикални инструменти са сред най-старите художествени средства, те са в основата на народната инструментална музика.

Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица получи възможността да представи изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия” в Регионалния етнографски музей в Пловдив – град, който е европейска столица на културата през 2019 година в партньорство с Посолството на Словашката република в България и Дом на народите – РАДУАНА.

Main Menu