Три знаменателни концерта поставят началото на Дни на музиката в Балабановата къща

08 Май 2019 14:08

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – трикратен носител на сертификат за качество “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация – година след година откроява своя облик на едно от най-значимите културни събития в България. Форумът стартира своя юбилеен сезон с три концерта от висша класа, включващи своеобразна представителна извадка от знаменити участници в предишните издания:

19 май – Балабанова къща – 18.30 ч.

Световноизвестният български цигулар СВЕТЛИН РУСЕВ – СОЛО

 

20 май – Балабанова къща – 18.30 ч.

Прочутото дуо VASSI & THOMA - ВАСИЛЕНА СЕРАФИМОВА – маримба и ТОМА ЕНКО (Франция) – пиано

 

21 май - ДК „Борис Христов” - 19 ч

Знаменитите солисти

МИЛА ГЕОРГИЕВА – цигулка  и ГЕОРГИ ЧЕРКИН  пиано

Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров

 

Гастролът на световноизвестния цигулар Светлин Русев – Концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария в юбилейната десета година на  МФ  „Дни на музиката в Балабановата къща” вписва нов знаменателен акцент и в самата биография на големия артист – първият му изцяло солов концерт в България. Новост е и изявата му в камерното пространство на Балабановата къща, където публиката ще общува с виртуоза „много лично”, на  ръка разстояние, и където точно обменените енергии със слушателя са онези вълшебни сили, забъркващи магията на изкуството. В този специален концерт Светлин Русев ще представи едни най-привлекателните произведения за цигулка - соло - безсмъртните опуси от Бах, Паганини, Изаи, Христосков.

 

Прочутата българска перкусионистка Василена Серафимова и френският пианист Том Енко ще представят пред пловдивската публика своя изключителен проект “AUTOUR de BACH”. Дуото VASSI&THOM вече 10 години следва един път, в който стиловете се кръстосват и не спират да жонглират между класика и джаз. От създаването си през 2009 се изявява с неизменен успех на международните сцени, вписвайки в актива си участия в престижни фестивали като: „Musiq3” на Белгийското Национално Радио, „Ла Рок д’Антерон”, „Бах Маратон” в залата на Парижката филхармония, Театър „Les Bouffes du Nord”, „Middelheim” Jazz Festival.

На 21 май за първи път в един и същи концерт ще прозвучат едноименните шедьоври в музикалната литература - "Годишни времена" от Вивалди и "Годишни времена" от Чайковски в изпълнение на изключителните и много обичани български инструменталисти - цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин. Техен партньор ще бъде елитният ансамбъл “Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Пълната програма на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” за цялата 2019 година – на неговия уебсайт www.musicartissimo.com. 

  

 

Main Menu