Осем вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме“

13 Май 2019 13:19

 

 

Осем вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме“. Първото място спечели чудесното съчетание на гъши дроб „фоа гра“ върху брускета със сладко от люти чушки с Шардоне „Дюс Уайнъри Дабъл Барел 2016“. Тя бе предложена от музикантите и енолози с повече от 20-годишен опит Николай Колев и Лало Гешев, които заедно със своя приятел барабанист Боян се увличат и от кулинарията, като създават подходящи храни за напитките, които предлагат на свои приятели. Това са единствените винопроизводители, които правят дабъл барел, като виното е ферментирало в американски дъбови бъчви и специално отлежало в ex-bourbon barrels. С втора награда бе отличено телешко бонфиле, престояло две денонощия с марината, гарнирано със селска майонеза и гранулата от лимон, магданоз и каперси, предложено с Каберне совиньон „Стема Старосел 2011“. Третата награда в конкурса бе присъдена на деликатес от заквасено натурално кашу „Делишу“ в комбинация с купажко вино „Блан 2018“ на „Шато Копса“. Със специална награда бе отличено розе „Памид-Мерло-Каберне Совиньон Тополово 2018“, съчетано с роле от ементал и мус от сирена, сушени плодове и шамфъстък, предложено от катедра „Хранене и туризъм“ към Университета по хранителни технологии – Пловдив.
В дегустационния конкурс „Най-удачно съчетание на вино и храна“ се включиха 12 винарски изби и производители на храни: „Кубера“, „Афузов“, „Орбелия“, „Шато Копса“, „Стема Старосел“, „Дюс Уайнъри“, „Тополово“, селски мезета „Бояджиев“, „Делишу“ в атмосферата на сладкарница „Молле“, „Конюшните на царя“, „Тракийски стан“ и джаз клуб „Контрабас“.
7-членно жури оценяваше участниците в дефилето с председател проф. дтн инж. Йорданка Алексиева – заместник-ректор на УХТ. В състава му бяха и преподавателите доц. д-р Илиана Милкова-Томова и доц. Снежана Иванова от катедра „Хранене и туризъм“, както началник отдел ТЗ на ИАЛВ Тодорка Стойчева и журналистът и ПР експерт Екатерина Кючукова. В комисията бяха преподавателят по сомелиерство и барманство в ПГТ „Иван Вазов“ – Слънчев бряг и носител на титлата „Барман на България 2017“ Владимир Милков и професионалният барман с опит в престижни комплекси по Черноморието и чужбина Петър Петров.
В 5-то издание на дефилето „Вино и гурме“ се включиха 32 производители на вино и храни. То се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии, както и в сътрудничество с професионални гимназии, кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и туризма.

Main Menu