Печат на тази страница

Световен художник направи паметник и мемориална плоча на княз Церетелев

02 Юли 2019 14:43

Световноизвестният художник монументалист Зураб Церетели направи скулптурен портрет на своя предшественик княз Алексей Церетелев, ревностен защитник на българската национална кауза. Паметникът ще бъде открит на 4 юли 2019 г. в село Церетелево, община Съединение, с тържествен военен и църковен ритуал. Идеята за поставянето на паметника е на инициативен комитет начело с Почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. Негово дарение е постаментът за бронзовия бюст. Пиедесталът с височина 185 сантиметра е изработен от риолит – скала, подобна на гранита.

Мемориална плоча на княз Церетелев ще бъде поставена на ресторант „Пълдин“ в Пловдив, за да напомня за делото на руския дипломат, който се бори за правата на българите и за осигуряването на автономия на Южна България. Барелефът също е дело на Зураб Церетели.

Княз Алексей Церетелев развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Той е член на дипломатическата комисия, която разследва извършените престъпления в българските земи при потушаването на Априлското въстание от 1876 г., и на международната комисия, която съставя Органическия устав на Източна Румелия. Бил е Генерален консул на Русия в Източна Румелия в периода 1878-1882 година. Българите го наричали „нашия княз“. Името му носят улици в София и в Пловдив, а през 1934 г. село Думанлии е преименувано на Церетелево.


Новият паметник е още един знак на признателност за огромния принос на княз Церетелев за българската независимост. На церемонията за откриването ще присъстват Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в България, Н. Пр. Армен Саргсян, посланик на Армения, Н. Пр. Александр Лукашевич, посланик на Беларус, Пловдивският митрополит Николай, Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров, Почетният консул на Русия Георги Гергов и други официални лица. Тържеството ще започне в 14.00 часа.


Зураб Церетели е автор на повече от 5000 произведения на живописта, графиката, скулптурата и монументално-декоративното изкуство. Негови творби може да се видят в Русия, САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Испания, Гърция, Сърбия и други държави. Сред тях са монументите „Сълзите на скръбта“ в Ню Йорк – дар за американския народ в памет на жертвите от атентата на 11 септември, „Да разрушим стените на недоверието“ в Лондон, „Раждането на новия човек“ в Севиля, Испания, и „Доброто побеждава злото“ пред централата на ООН, паметникът на основателите на Европейския съюз в Мец, Франция, и други емблематични композиции. Има над 40 персонални изложби.
Кавалер на ордена на Почетния легион, лауреат на много награди. Член и член-кореспонден на авторитетни академии за изящни изкуства.
Президент на Руската художествена академия, основател и директор на Музея за съвременно изкуство в Москва.

Main Menu