С вонен и църковен ритуал бе открит паметник на княз Церетелев

05 Юли 2019 10:25
Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров /крайният вляво/, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов /вдясно/ откриха паметника на княз Алексей Церетелев в селото, носещо неговото име. Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров /крайният вляво/, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов /вдясно/ откриха паметника на княз Алексей Церетелев в селото, носещо неговото име.

 

 

Пловдивският митрополит Николай освети новия паметник на княз Алексей Церетелев, който бе открит на 4 юли в с. Церетелево, община Съединение. На церемонията присъстваха дипломати, депутати, официални лица от България и Русия, жители на селото, за да отдадат почит на ревностния защитник на българската национална кауза.
Тържеството започна с преглед на почетния караул от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов заедно свалиха платното, покриващо паметника.
В същия ден бе поставена и мемориална плоча в пловдивския комплекс „Пърдин“, намиращ се на улицата, която носи името на княз Церетелев. Барелефът и бронзовият бюст са дело на световноизвестния скулптор Зураб Церетели. Той беше много впечатлен от инициативата и е готов да подари на България статуя на император Александър Втори, съобщи Владимир Чхиквадзе, директор на Фонда на ветераните на дипломатическа служба и заместник-председател на Асоциацията на руските дипломати, който присъстваше на тържеството в село Церетелево.
Идеята за паметника и за мемориалната плоча е на инициативен комитет начело с почетния консул Георги Гергов. Те са още един знак на признателност за огромния принос на княз Алексей Церетелев за българската независимост. Той развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Член е на дипломатическата комисия, разследвала извършените престъпления в българските земи при потушаването на Априлското въстание, и на международната комисия, съставила Органическия устав на Източна Румелия, където е бил генерален консул през 1878-1882 година.
Паметта на Алексей Церетелев, когото българите наричали „нашия княз“, бе почетена с едноминутно мълчание, а церемонията завърши с поднасянето на венци и цветя пред новия паметник в селото, носещо неговото име. Събитието бе организирано под патронажа и със съдействието на почетния консул Георги Гергов, който дари постамента за бронзовия бюст. Тържеството бе част от отбелязването на 140-годишнината на българо-руските дипломатически отношения.
Сред официалните гости бяха също: Елена Афанасиева - член на Съвета на федерацията, горната камара на парламента на Русия; Анатолий Потапов - извънреден и пълномощен посланик, председател на Съюза „Приятели на България“; Армен Саргсян - посланик на Армения; Александр Лукашевич - посланик на Беларус; Здравко Димитров – областен управител на Пловдивска област; Ирина Живихина - директор на Руския културно-информационен център в София; полковник Василий Сазанович – военен, военновъздушен и военноморски аташе при посолството на Русия; народният представител проф. Иво Христов; бригаден генерал Явор Матеев – командир на Силите за специални операции; Атанас Балкански – кмет на община Съединение; Върбинка Тотева – кмет на село Церетелево.

 

LGarden

Main Menu