Реставрират "Ламартин" в Стария град

10 Ян 2020 08:16

Къща-паметник на културата в Пловдив, в която през 1833 г. е отседнал поетът Алфонс дьо Ламартин, ще бъде реставрирана със средства от България и Франция. Къщата е една от най-големите в Стария град, но от години стои затворена заради лошото й състояние. Предвижда се след възстановяването тя да бъде отворена за туристи.

Старинната къща е била построена преди повече от 190 години по поръчка на богатия търговец Георги Мавриди. В нея той е поканил френския поет Ламартин при гостуването му в Пловдив. Днес сградата е собственост на държавата, а от 2017 г. се управлява от Община Пловдив. Реставрацията на къщата е наложителна.

"Имахме възможността през миналата година да съгласуваме задание за проектиране, възстановяване и реставрация на тази сграда с Министерството на културата, респективно НИНКН и да стартираме процедура за избор на изпълнител", каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов пред БНТ.

36 000 лв са осигурени от българската държава за проект за реставрация. Водени са преговори Франция да подпомогне финансово извършването на самите дейности.

"От страна на Френския културен институт, имахме разговори, за тях представлява изключителен интерес да помогнат за възстановяването на сградата. Kакто отвън, така и вътре се налага възстановяване на стенописите, възстановяване на стенните покрития, за да може те да бъдат експонирани в първоначалния им вид", обясни Стаменов.

Къщата последно е реставрирана през 1970 г., като конструкцията е била частично подменена. Сградата е асиметрична, а във елементите във вътрешността й преобладават геометричните форми.

"От тази страна къщата изглежда двуетажна, от другата страна триетажна, на двата етажа има овален хайет и от двете страни по две симетрични стаи. Има прекрасни алафранги, в арките между стълбищата, таваните са изключителни, те представляват един много добър пример за специфичните пловдивски тавани", каза Петя Пейчева от Общинския институт "Старинен Пловдив".

Къщата на Ламартин е притегателна за френските туристи, които посещават Пловдив.

"И всички техни гидове имат много подробна информация за къща Ламартин, тъй че, те искат да я посещават и ако стане възможно това ще засили туризма конкретно с френската ни публика", каза още Петя Пейчева.

Очаква се след като обектът бъде реставриран, да бъде отворен за посещения.

Main Menu