Старият град кани на събития, посветени на Деня на майчиния език

17 Фев 2020 19:13

На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език, обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света и се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата/.

Духът на обектите, които управлява ОИ „Старинен Пловдив” съхранява пластовете на хилядолетия, през които в Пловдив са съжителствали различни етноси. Така е и днес, а за управата на Института е важно да продължи да бъде пример за толерантност и разбирателство между етносите, разказа Донка Налбантова ръководител на отдел „Културна политика и информационно обслужване”.

Това е причината, поради която в Стария град, празникът ще бъде отбелязан с две интересни събития.

На 20 февруари от 18:00 ч., в Балабанова къща (в дълбока и сводеста зала) ще бъде открита изложба под надслов „Езикът на изкуството”. В нея си дават среща 21 художника - преподаватели и магистри от Тракийски университет Одрин и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” - Пловдив. Един пърформанс артист, 3 скулптора и 17 живописци ще илюстрират нагледно, че изкуството е мощно средство за интеркултурна комуникация, един от начините да се опознаем взаимно, да задълбочим културната си компетентност и да разширим своя светоглед. Ако обърнем поглед назад, в праисторическата епоха, ще се убедим, че още в зората на изкуството рисунките са изразявали необходимостта от предаване на съобщения. В наше време изкуството продължава да бъде мощен канал за комуникация, независимо от културата, етноса, епохата и стила на твореца. Експозицията ще открие доц. Румен Жеков. Изложбата може да бъде видяна до 5 март.

На 21 февруари, с начало 18:30 ч., в хайета на Балабанова къща, ще бъде представена книгата на д-р Ахавни Кеворкян „Наследството на Текирдах”. Модератори на събитието ще са писателката Елена Диварова и Донка Налбантова от „Старинен Пловдив“. Публиката е поканена на едно пътуване по литературно-документалната нишка на миналото, в което се преплитат аромати и вкусове, предаващи се от поколение на поколение. Ще научим за ината на арменците да оцеляват, да творят красота и да съхраняват духовната си памет, вграждайки я в историята на съвременното общество.

Входът и за двете събития е свободен!

Main Menu