Печат на тази страница

Боил Банов и Здравко Димитров обсъдиха реставрацията на къща Ламартин

07 Мар 2020 08:17

 

Бъдещето на къща „Ламартин“ бе основната тема на разговорите между кмета на Пловдив Здравко Димитров, министъра на културата Боил Банов и Н. Пр. Флоранс Робин - Извънреден и пълномощен посланик на Франция у нас. Днес те бяха на работно посещение в Пловдив, като специално разгледаха къща „Ламартин” и инспектираха стаите на една от най-емблематичните възрожденски къщи в Стария град. Нейно превъзходителство Робин остана впечатлена от възможностите, които къщата предоставя за културни дейности.
Според министър Боил Банов като цяло възрожденската сграда, строена през 1830 г., е в добро състояние, но изисква реставрация и ремонт, за който предстои да се изработи проект и количествено-стойностна сметка, тъй като последният ремонт е правен през 70-те години на миналия век.
„Започнахме ефективна работа по връщане блясъка на Стария град, защото той е нашата визитна картичка пред България и света. Разчитам, че тази среща ще роди идеи за къща „Ламартин“, сподели кметът на град Пловдив Здравко Димитров.


„След ремонта трябва да помислим как да изпълним къща „Ламартин“ с повече и разнообразни събития и да възстановим като цяло нейната дейност на културен център“, сподели заместник-кметът по култура Пламен Панов.


В момента администрацията на район „Централен“ провежда процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за проектиране. Районният кмет Георги Стаменов уточни, че ще бъде направено конструктивно обследване и ако дейностите вървят по план, през лятото ще бъде ясна сумата за възстановяване на къща „Ламартин“. „В проекта основно ще наблегнем на рехабилитация на тази изключителна къща“, допълни той.


Преди да влязат в къща „Ламартин“, всички заедно разгледаха и перлата на Стария Пловдив – къща „Клианти“, която върна пълния си блясък след 10-годишна усилена реставрация.
Н. Пр. Робин бе придружавана от носителя на награда „Гонкур“ Никола Матийо, който е у нас, за да представи новия си роман, Клод Шасен, директор на Френски институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност, Ирина Петреску - аташе по културното сътрудничество.


В разговорите се включиха още заместник-кметовете на Община Пловдив Пламен Панов, Пламен Райчев, арх. Невена Балчева, Илия Кирчев, както и гл. арх. Димитър Ахрянов и Богомил Грозев, директор на ОИ „Старинен Пловдив“.


В края на срещата Н. Пр. Робин покани министъра на културата Боил Банов на среща във френското посолство следващата седмица, където заедно с представител на Музея „Лувър” ще обсъдят бъдещи проекти.

 

Къща „Ламартин” е една от известните сгради в Стария град на Пловдив. Разположена е на стръмен терен и поради това фасадата откъм улицата е триетажна, а към двора е двуетажна. Построена е от неизвестен майстор през 1829-1830 г. и е една от най-големите и красиви къщи в Стария град. Носи името на големия френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който през лятото на 1833 г., на връщане от пътуване до Близкия изток в нея отсяда. Той останал само три дни в къщата, но бил възхитен от гостоприемните домакини и засвидетелствал това с перото си.
Къщата се ползваше дълги години като творчески дом на българските писатели. В една от стаите на първия етаж беше уредена малка музейна експозиция, посветена на Ламартин. В почетната книга на експозицията са оставили имената си забележителни личности на съвремието от цял свят.

Main Menu