19 винарски изби, 8 шеф-готвачи и гурме-специалисти ще се включат в Дефиле „Вино и гурме“

26 Юни 2020 11:33
 
 
19 винарски изби, 8 шеф-готвачи и гурме-специалисти ще се включат в Дефиле „Вино и гурме“, което ще се проведе през уикенда в Стария Пловдив. Шестото издание на атрактивния фест отново ще събере ценители на Дионисиевата напитка и на кулинарните изкушения в атмосферата на възрожденските къщи. Тази година организаторите са подготвили и нови акценти в програмата. Пролетното издание на дефилето „Вино и гурме“ бе отложено за последния уикенд на юни поради извънредното положение, свързано с COVID -19.
Старият Пловдив за 6-та поредна година ще е домакин на дефиле „Вино и гурме“. В седем възрожденски къщи посетителите на феста ще могат да дегустират вината на български производители, както и специалитетите на шеф-готвачи. „Тази година ще бъде в малко по-стриктни условия по отношение на хигиената, така както изисква ситуацията“, заяви проф. дин инж. Йорданка Алексиева, която е ръководител катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ – Пловдив и председател на комисията на Дефиле „Вино и гурме“.  
За гостите на дефилето организаторите са подготвили интерактивни карти с информация за участниците във феста и с локацията им. Възрожденските къщи ще посрещат ценители на хубавото вино и вкусната храна. И тази година винарските изби ще демонстрират своите селекции, а производители на храна и местни ресторантьори ще предложат най-доброто съчетание на вино с гурме ястия.  
„Специално избрана комисия ще оцени участващите в конкурса за комбинации, а „Петчленна дегустационна комисия с чуждестранно участие, включваща освен експерти от Университета по хранителни технологии и журналист, ще оцени предложенията на участниците в конкурса за „Най-умело съчетание на вино и храна”. Всички гости на града ще могат да се насладят на тези съчетания. На официален коктейл ще бъдат отличени трите печеливши комбинации в конкурса“, допълни проф. Алексиева. 
Организаторите са подготвили атрактивна програма, като са включени арт-терапия с рисуване с чаши, фото кът, театър „Хенд“ ще представи етюди от различни комедии, ще има възможност за практикуване на йога, както и за игри с награди. През първия ден на фестивала ще тече конкурс за най-атрактивно селфи, което е запечатало позитивните емоции на дефилето. Организатори на „Вино и гурме“ са Съветът по туризъм – Пловдив, Община Пловдив и Университетът по хранителни технологии, в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и фондация „Пловдив 2019“.
 
Автор: Екатерина Кючукова

Main Menu