Празниците на Стария град честват 10 - годишен юбилей

08 Сеп 2021 14:00

 

Когато Пловдив запулсира с огъня на есента и с пламъка, който дава енергия на хиляди хора дошли, за да преживеят магията на най-стария жив град в Европа и първата българска Европейска столица на културата означава, че е време за началото на традиционните „Празници на стария град“.

От 13-ти до 19-ти септември ще властват дни, в които минало и съвремие ще хармонират под мотото на тазгодишното издание „Код Памет“.

Празниците имат дълга история. В началото времетраенето е било един ден, по-късно прераства в празнична седмица, а през настоящата година ще се реализира X-тото юбилейно издание. Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. С помощта на артисти, музиканти, художници, научни специалисти и други партньори, екипът на ОИ „Старинен Пловдив” ежегодно кани в Стария град гражданите и гостите на Пловдив на една запомняща се „разходка” по Трихълмието на времето и пространството.

В предстоящото издание на „Празници на стария град“ 2021 Ви очакват любопитни документални изложби, от които ще научите нови факти за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за „магьосникът в текстила” проф. Марин Върбанов. Георги Тошев ще представи книгата „Дневници&Делници” и новия документален филм за обичаната актриса Татяна Лолова. Ще се запознаете с гордата потомка на Бенковски Радина Росенова, която ще представи изложбата „Род”. Ще преживеете въздействащото изкуство на младите творци Калина Илиева и Петър Аврамов - живопис и авторски лампи със заглавието „Светлина и петна”. Ще имате шанса да разберете как се въплъщава стил с уникалните авторски шапки на Юлия Райчевска. С концертно матине ще бъде почетена паметта на проф. акад. Николай Стойков, а за диксилендът и градът ще Ви „разкажат” големите майстори в жанра Невилиян Гемижев, Венцислав Благоев, Петър Момчев, Александър Борисов и Александър Куманов. За втора поредна година ученически рок концерт ще огласи пространството пред Малката базилика. Поредно партньорството с информационен център „Европа директно-Пловдив” ще предложи отворено дискусионно пространство по актуални теми.

В тези 7 дни ще има събития и за подрастващите, реализирани в партньорство с експертите от Национален институт за недвижимо културно наследство. Целта е да бъдат вдъхновени младите към познание и творчество. С пешеходен тур по стъпките на художниците в Стария град, ще бъде отбелязана Европейската седмица на мобилността. За първи път ще станете свидетели и можете да участвате в работилница за създаване на гайда с майстор Илия Учиков. За IV-та поредна година, съвместно с ОП „Радостни обреди”, за много сватбени двойки ще бъде създадена поредна романтичната приказка „Море от любов в Стария град“.

Официалното откриване на форума е на 13 септември в 20:30 ч. на Античния театър с концерта „Пловдив в моето сърце” - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и „Почетен гражданин на Пловдив“ Христо Кидиков. В концерта ще участват и неговите приятели - Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова, Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова, Общински духов оркестър - Ловеч, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”. Водещ ще е Драгомир Драганов.

Концертът е с безплатен вход, но с оглед създаването на необходимия ред за спазване на противоепидемичните мерки, влизането ще е с покани, указващи седящите места на всеки зрител при 50% капацитет на заетост. Безплатните покани можете да получите в Билетния център пред Община Пловдив.

Main Menu