Талантливи млади художници откриват изложба в Къщата на Верен Стамболян в Стария град

11 Юли 2022 18:07

В красивата обстановка на къщата на "Верен Стамболян" днес в 17 часа е откриването на изложба с 21 произведения на талантливи млади художници, участници в Международния конкурс "Орфееви таланти" - Пловдив, 2022. Събитието е първо от програмата на конкурса и ще бъде открито от проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак -ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" и проф. д-р Галина Лардева - заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра "Изящни изкуства".

Конкурсът е част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, което дава възможност на голяма част от участниците в конкурса да получат едногодишни и еднократни парични стипендии от държавния бюджет, чрез Министерство на културата.

Освен талантливите художници, публиката ще чуе изпълнения на изявени студенти, възпитаници на Академията, както и на най-новата академична фолклорна формация "Чародейки", с диригент д-р Николай Гурбанов, който е и директор на Международния конкурс.

Изложбата в къщата на "Верен Стамболян" може да бъде разгледана до 17 юли, когато отново в 17:00 ч. ще се състои и официалното награждаване на лауреатите в раздел "Изобразително изкуство" на "Орфееви таланти".

Къщата на Верен Стамболян съвсем не е избрана случайно. Разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе, тя е построена през втората половина на XIX век. Представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 г. мазилката на богато декорираната и фасада е подменена с нова, но изписването не е възстановено. През миналата година, Общински институт „Старинен Пловдив“ спечели проект за извършване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на „Верен Стамболян“ на стойност 101 000 лв. Дейностите по реставрацията на фасадата бяха извършени от екип с ръководител Елена Кривошиева, по проект на Никола Стоянов. Те приключиха в края на ноември 2021 г., а къща Стамболян след двадесет години възвърна богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров.

Main Menu