Лекарства и липсата на витамини причиняват слънчева алергия

03 Юли 2018 16:54

 

Може ли да се развие слънчева алергия заради антибиотици? С какво е опасно увлечението по солариумите? Какво може да ни разкажат петната по ръцете? Въпроси, на които ще отговорим в тази статия, посветена на слънчевата алергия.

През цялата година чакаме лятото, за да се насладим на нежния морски бриз, да се подложим на ласката на топлите лъчи на слънцето. Но изведнъж ни застига “слънчевата алергия”, която може да развали настроението ни и да провали почивката ни. Затова е важно да разберем защо и кой може да развие такава алергия и можем ли да се предпазим от такъв проблем?

 

Какво общо с това има слънцето?

Знаем, че има алергия към прашец, животински косми, някои храни, но да развием чак алергия към слънцето... Възможно ли е това? Да, възможно е. Алергията към слънцето, или фотодерматитът, е заболяване, което се причинява от повишената чувствителност на кожата към ултравиолетовите лъчи - както към естествените, като част от слънчевата светлина, така и към изкуственото облъчване със специални лампи в солариумите.

 

Съществуват ли алергени в слънчевата светлина?

Ще възразите веднага: в лъчите на слънцето няма алергени! Да, прави сте, няма алергичен компонент в ултравиолетовата радиация. Отрицателното влияние на слънцето се проявява чрез взаимодействието на такива лъчи с определено вещество на повърхността или вътре в кожата на човека. Фотодерматитът може да бъде предизвикан например от липсата на витамини в тялото, хронични заболявания, метаболитни нарушения, чернодробна патология. Освен това, може да го предизвикат такива дразнещи фактори в комбинация със слънцето, като етерични масла, козметични и парфюмни продукти, лекарства, прашец и др.

 

Вярно ли е, че антибиотиците могат да причинят “слънчеви алергии”?

Действително, повишената чувствителност към слънчевата светлина се развива при приемането на някои лекарства, включително тетрациклинови антибиотици.

 

Колко често срещан е този проблем?

Фотодерматитът се наблюдава доста често: според различни данни всеки пети човек се е сблъсквал с проявите му най-малко веднъж в живота си. Трябва да се отбележи, че всяка година броят на пациентите с тази диагноза постоянно расте. Това се дължи на модата за тен и посещението на солариуми, както и на желанието на повече хора да отидат на плаж, включително и през зимата.

 

Възрастта няма значение

 

Може ли фотодерматитът да възникне внезапно? Например до 40-годишна възраст човек не е имал такъв проблем, но след това...

Възрастта няма значение, когато говорим за проява на слънчева алергия. Симптомите на фотодерматита обикновено се появяват четири до шест часа след излагането на слънце. В много случаи дори краткото излагане на ултравиолетови лъчи води до образуване на мехури и възпаления.

Вярно ли е, че слънчевата алергия е по-често срещана при естествените блондинки и хората със светла кожа?

Без съмнение, естественият цвят на кожата има значение: повишен риск от развитие на фотодерматит се наблюдава при хора с по-светла кожа, както и при бременни жени и малки деца. В последния случай това се дължи на факта, че при децата механизмите на кожната защитна реакция са много по-слаби, отколкото при възрастните. Освен това, съществува генетично предразположение към фотодерматита.

 

Какви са признаците на фотодерматита?

Слънчевата алергия се проявява чрез зачервяване на кожата, появата на петна, мехури, сърбеж и лющене. Най-често фотодерматитът се развива по откритите части на тялото: лицето, шията, деколтето, раменете, задната повърхност на ръцете.

 

По-малко се гримирайте, повече се защитавайте!

Завинаги ли е затворен пътят към плажа за хората, страдащи от слънчева алергия?

 

Не си струва да се отказвате от почивката, особено на морето. Просто трябва да обърнете повече внимание на превантивните мерки, насочени към предотвратяване появата на симптомите на фотодерматита.

• Избягвайте директната слънчева светлина: използвайте чадъри, носете дрехи, изработени от естествени тъкани (лен, памук) с дълги ръкави, шапка с широка периферия.

• Препоръчва се максимално да се ограничи използването на декоративна козметика и парфюми.

• Хората с чувствителна кожа трябва да използват задължително фотопротектори за предпазване от въздействието на UVA и UVB лъчите. Слънцезащитните продукти се прилагат 20 минути преди излагане на слънце, след което трябва да се нанасят отново на всеки 2 часа.

Ако сте на почивка в горещи страни, където действието на слънцето е много интензивно, преди да отидете на плажа, трябва да използвате защитен крем с SPF 50+. Когато премине адаптирането към активното слънце, можете да използвате крем с по-нисък SPF фактор. За децата има детски слънцезащитни кремове. Но не забравяйте, че ако страдате от фотодерматит, използването на активна фотозащита е задължително. И не пренебрегвайте препоръката, че най-безопасният час за излагане на слънце е от 8.00 до 11.00 часа и от 16.00 до 19.00 часа.

Трябва ли да си подготвим предварително кожата за слънцето, като ходим на солариум?

Ако имате алергия към слънцето, не трябва и солариум да посещавате. Освен това, фотодерматитът може да се прояви и вследствие на прекомерно увличане по подобни процедури.

Потърсете причината


Можем ли и как да предотвратим фотодерматита?

Важно е да разберете причината за появата му. Ако това са лекарства, кремове, билки или храни, трябва да спрете да ги използвате или да ги консумирате. В случая, най-добрият метод е този на елиминирането - не изисква провеждането на скъпи изследвания и много точно показва къде е проблемът.

В какво се състои този метод?

Започнете да елиминирате един по един “заподозрените” виновници. Изчакайте седмица-две и вижте дали е настъпила благоприятна промяна. Ако не е, продължете със следващия продукт. И така, докато установите кой от тях е предизвикал неприятните проблеми.

Но се случва и така, че приемането на определени лекарства да не може да бъде спряно. Тогава трябва да избягвате контакта на кожата с ултравиолетовите лъчи и да си осигурите постоянна фотозащита.

Ако причина за фотодерматита е някакво заболяване, то трябва да се лекува. Слънчевата алергия не е причина, а следствие.

Може ли човек да се излекува напълно от фотодерматита или това е „подарък за цял живот?

Не си мислете, че слънчевата алергия ще остане с вас завинаги. Необходимо е да се намери причината за появата на фотодерматита и да се елиминира задължително. В този случай можете спокойно да се насладите на пълноценна лятна почивка.

Милена ВАСИЛЕВА /zdrave.to

LGarden

Main Menu