Лято, депресия и няколко решения

04 Юли 2018 19:44

 

Седим зад бюрото в горещия офис, чудим се дали да пуснем климатика или да отворим прозореца. Чудим се и дали има край поредният работен ден в разгара на лятото. Навън времето е само за плаж, море и забавления. За всички други, но не и на нас.

Ако сме свикнали да свързваме все есента и зимата с депресивни състояния, то тогава с какво ще оправдаем липсата на живец през юли и август? Да, топло е. Да, жегата ни изпива силите. И, да, не е това основната причина да сме оклюмали.

Лятната депресия съществува, колкото и да я отричаме. И нищо чудно и да отричаме, че самите ние сме поредната й жертва. Да бъдем на работа, докато в социалните мрежи валят снимки на приятели, неприятели, звезди и всевъзможни инфлуенсъри, които вече се фукат със загар и поредното утро с изглед към морето.

Кофти е, няма спор. Но да не би да сме единствените, които ги е налегнала тази тежка съдба?! Да, ама не. Въпреки това, през лятото животът сякаш се дели на две - нашето скучно ежедневие и безкрайният купон на останалите.

А Facebook и Instagram са модерните виновници депресивните състояния през лятото да са все по-разпространени. За минута-две слайдване вече сме събрали достатъчно материал, който да ни потисне. То не са плажове, палми, коктейли, голи тела със загар, партита до изгрев слънце.

За всекиго по нещо, но не и за нас. А когато дойде така чаканото време и за нашата лятна ваканция, тя минава толкова бързо, колкото не е способен нито един работен ден. След това отново депресия, че сме пак на работа, а друга почивка се очертава чак по Коледа.

Страшно мрачна и потискаща картинка, нали? Всъщност, всичко е както си го направим. И не ни трябва толкова много, ако се наложи да прекараме лятото в градски условия и без морски сторита за Instagram.

Най-важното е да се радваме на слънцето колкото се може повече. Денят вече е голям и разходките (или пък бирите) след работа са си направо задължителни. Спортни и развлекателни активности на открито - колкото си искаме.

А уикендите са онези малки островчета надежда, които в никакъв случай не бива да пропускаме да оползотворим, дори ако сме се пуснали по течението на ежедневието. Но покрай забавленията имаме нужда и от достатъчно сън, независимо че се стъмва късно и се съмва рано.

Не трябва да имаме и прекалено големи очаквания към своята лятна ваканция, защото шансът да е коренно различна от тази на хората, които следваме в Instagram, е доста голям. Я ще завали още на първия ден, я хотелът няма да има нищо със снимките.

И вместо просто да седим със замечтан поглед и мисли за Малдивите например, по-добре да намерим решение как да подобрим финансовото си положение, така че да можем и ние догодина да се тагнем от желаната дестинация.

Мислите за пари са най-честата причина за кофти настроението през лятото. 50 лева за pool party-то, на другия ден 30 лева за басейн, разходи за гориво, нощувки. А сметките са си все там, и зиме, и лете.

И тук най-важното е да сме подредени и дисциплинирани. Не всички имаме еднакви възможности, а и невинаги ни трябват толкова те, колкото малко въображение и идеи. /lifestyle.bg

Main Menu