6 трика децата да ядат повече плодове и зеленчуци

07 Юли 2018 15:23

Децата ви обичат ли да си похапват плодове и зеленчуци? Приемат ли достатъчно от тях? Или предпочитат друг вид храна? Ако отговорите на тази въпроси са каквито очакваме, тук ви предлагаме 6 начина да направите плодовете и зеленчуците по-привлекателни за най-малките членове на семейството.

 

Храна… за очите

Както е известно, децата се хранят основно с очите си. Ако една храна е красиво и забавно сервирана, има много по-голям шанс вашите малчугани да я харесат и опитат. Затова избирайте винаги сезонни, узрели и неустоимо изглеждащи плодове за трапезата. Аранжирайте ги по интересен начин. Ако имате време, постарайте се да нарежете и наредите плодовете или зеленчуците под формата на животни, хора, името на детето или каквото друго ви хрумне и знаете, че ще ги заинтригувате. Давайте им да гледат детски филмчета и книжки, в които плодовете изглеждат неустоими. Припомняйте им това под формата на игра. Така например, сложете миньон до бананите. Или играйте, сякаш формирате състезание с другия родител кой да вземе плода, правейки го да изглежда като желана награда за детето ви. Накрая „оставете“ детето да победи и да го изяде.

Винаги под ръка

Доказано е, че когато човек е гладен, той посяга към храната, която е най-леснодостъпна за него в момента, независимо каква е тя. Затова винаги дръжте прясно нарязани зеленчуци или плодове в чиния на масата. От време на време посягайте и небрежно си взимайте от тях. В битката за плодовете и зеленчуците най-важен е личният пример, който давате на децата си. Не можете да им повтаряте колко са полезни, а самите вие постоянно да се храните с вредна храна като чипсове, зрънчовци и шоколади. Давайте им добър пример за подражание и те сами ще тръгнат по стъпките ви. А и така покрай тях самите вие ще започнете да се храните по-правилно.

Гответе заедно с децата

Не давайте храната само наготово на децата си - приобщете ги към самия процес на приготвянето ѝ. Превърнете готвенето в истинско приключение за тях, като им разказвате какво и защо ще готвите, сложете им престилки или смешни готварски шапки, превърнете се в „главен“ готвач и „помощник“ готвачи. Нека ви помагат с малки задачи – например им дайте да измият зеленчуците или да ги обелят с белачка. Може пък да нареждат готовата смес в тавата за печене. Пригответе си вкусни здравословни спагети от тиквички в уок тиган и ги подправете с пармезан. След като са участвали в самото готвене, със сигурност ще им е доста по-интересно да опитат готовото ястие после.

  

Нека сами ги изберат

Вземете децата с вас в супермаркета или на пазара и ги оставете те сами да изберат плодовете и зеленчуците. Те ще харесат тези с най-смешна форма или интересен цвят, а после ще им е интересно да ги опитат и на вкус. Подскажете им за някой плод със смешно име или измислете закачливи римички, или игра, свързана с тях. Оставете им лимит – да избират само по 1 или 2 вида плодове и зеленчуци на ден. Така всеки ден те ще могат да избират и опитат нещо различно, а вие няма да се задръствате с неизядени количества.

Добавете овкусяващ дип

Ако все пак битката със здравословното хранене и вашето мъниче е трудна, добавете някои хитрини, като допълнително овкусяване за плодовете и зеленчуците. Например, пригответе в малка купичка течен мед за топене на плодовете за подслаждане, или пък фъстъчено масло. За зеленчуците можете да използвате за основа кисело мляко с подправки или да направите апетитен чеснов сос.

 

 

Крайни мерки

Ако така и не успеете да ги привлечете, опитайте да добавяте плодове и зеленчуци към храната, без те да го забелязват. Можете да ги слагате под формата на пюрета или сосове. Здравословна и вкусна алтернатива са например смутитата и нутрибомбите. Те са лесен начин да накарате децата да пият свежа, вкусна и изключително здравословна напитка. Снабдете се с мощен блендер, който да извлича всички полезни съставки от плодовете и зеленчуците. Аранжирайте чашите красиво, добавете кръгче от портокал или срязана на две ягода на ръба на чашата и им кажете, че им давате да пият коктейл. Опитвайте всякакви игри и закачки, за да накарате децата да свързват тези храни с нещо приятно и да вярват, че ги похапват за удоволствие, а не като досадно задължение. Така ще им създадете навици за здравословно хранене и ще формирате светогледа им за цял живот.

LGarden

Main Menu