Хартиени срещу електронни книги

09 Юли 2018 20:19

 

Лятото е синоним на почивка, удоволствие, пътуване и, разбира се, четене. Повечето се възползваме от ваканцията, за да се да се потопим във всички онези истории, за които не намираме време, докато работим, но хартиени книги ли избираме или електронни?

Това зависи от личните предпочитания, въпреки че има проучвания, които показват, че печатните книги помагат за по-добро разбиране, запомняне и привличане на читателя от историите на дигитален носител.

 

"Опитът" на книгата

Очевидна разлика между цифровите и аналоговите книги е, че последните предлагат опит. Видът на материала (хартията) ни позволява да оценим теглото, текстурата, за да знаем кога ще започнем и кога ще свършим. Знаем в кой момент на четенето сме - дали сме в в средата, или в края на историята. Всичко това носи повече информация на мозъка, който изготвя умствена карта на целия текст. Мозъкът обработва информацията по-добре, когато е видима и може да бъде докосвана.

Предишни изследвания всъщност подчертават, че схемата, която съставяме в нашия ум, е особено важна, когато това, което четем, е дълго. От съществено значение е и да можем да се върнем и лесно да прелистваме страниците, за да четем повторно, да запомним и по-добре да разберем връзките между знаците и контекста.

 

Повече емоции

В допълнение към по-доброто разбиране, хартията води до повече емоции, отколкото екраните. За да провери това, авторът на изследването Ан Манген провежда експеримент с колеги от Университета на Алберта, Канада. Доброволците се разделят на два лагера - четящи на хартия и четящи на таблет. Установява се, че онези, които го правят на класически формат, остават по-ангажирани с историята.

Но това означава ли, че трябва да забравим за технологичния напредък и да се върнем към печата на хартия? Изобщо не. Всъщност има текстове, които разбираме по-добре, когато получаваме информацията от екран. И без съмнение цифровият формат има голямо предимство - опазването на околната среда.

Разбира се, трябва да избягваме да използваме някои устройства преди лягане. Синята светлина, излъчвана от компютри, таблетки или телефони, променя сегрегацията на мелатонин - хормонът на съня, и може да предизвика проблеми със заспиването. /lifestyle.bg

Main Menu