Симптоми на нервен срив

30 Ное 2018 11:08

 

Стресът в малки количества може да бъде полезен, дори мотивиращ. Ежедневието на всеки от нас е изпълнено със стрес и нервно напрежение. Невъзможността понякога да се справим с тях може да ни изправи пред нервен срив. Има някои ясни признаци, които подсказват за наличието на такъв, като:

Постоянни главоболия

Една от причините за появата на необяснимо главоболие може да бъде нервното разстройство. Тялото ни винаги подсказва, когато стресът и напрежението са в повече, а първият признак е главоболието. Също така челюстите, шията, раменете са най-засегнати.

Сърцебиене

Нервното разстройство физически се проявява в различни форми, като сърцебиенето е едно от тях. Когато сме напрегнати, нашето дишане е неравномерно, което води и до неравномерен сърдечен ритъм. За да го нормализирате, опитайте се да се успокоите, да дишате дълбоко, да направите лека разходка.

Нарушен сън

Спите ли спокойно? Ако не, обърнете внимание на нивата на стрес в ежедневието ви. Когато сме твърде стресирани, депресията незабелязано става част от нашия живот. Безсъние или дълги часове сън. За да промените това, опитайте се да създадете спокойна атмосфера за сън, спортувайте по-често, медитирайте, практикувайте йога.

Промяна в настроението

Нервното разстройство нерядко може да причини чести промени в настроението и необясними чувства на гняв, раздразнителност, плач и други емоционални реакции, които нямат връзка със ситуацията.

Трудно се фокусирате

Помислете само, когато сте нервни за вас е трудно да се фокусирате върху работата, децата, рутинните задачи, нали? Сякаш умът ви е ангажиран с отрицателните емоции. Ако тези моменти са често срещани за вас, вероятно страдате от нервен срив.

Промени в хранителните навици

Промяната в телесното тегло е един от първите показатели, че е време за промяна. Когато сме стресирани или губим апетит, или ни завладява емоционалното хранене. Чувствате се зле, посягате към вредните храни или не слагате и залък в устата в продължение на дни. При някои хора следват и тежки хранителни разстройства като булимия и анорексия.

Стомашни неразположения

Стресът и тревожността имат пряко въздействие върху здравето на нашата храносмилателна система. Тя е свързана с психичното здраве. Когато сте напрегнати могат да възникнат неразположения като диария, запек, болки в корема, стомаха. /az-jenata.bg

Main Menu