Щолен - коледният сладкиш с хилядолетна история

05 Дек 2018 20:35

 Да похапваш коледен щолен по Коледа е божествена наслада. Толкова голяма, че е излишно да се тормозим, че е диетичен грях. Веднъж годишно може да се отдадете напълно на изкушението, наречено “коледен щолен”.

В последните години на нашата коледна трапеза все по-често присъства този традиционен за Германия сладкиш. Неговата история е изпълнена с любопитни факти. Ето някои от тях:

Щолен за първи път бил произведен, като коледен сладкиш, през 1427 година в Саксонския кралски двор.

Според легендата формата му изобразява новородения Исус Христос, повит в пелени.

В началото той се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Така обаче нямал много вкус. Затова управниците на Саксония се обърнали официално към папата, за да позволи използването на масло вместо заместител.

Петима папи трябвало да се сменят на престола, докато най-сетне през 1490 папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Това разрешение е известно като „Масления декрет“.

През 1730 година Август II Силният, електор на Саксония, поръчал на пекарите 1,7- тонен щолен, с който да нахрани всички граждани. Специално за това построили огромна фурна, а в последствие бил изкован и огромен нож, за да се разреже. Голямата пещ, в която бил опечен, била нагрявана 8 дни.

Днес коледният щолен се прави от брашно, мая, вода, мляко, захар, масло, яйца, малко готварска сол, както и различни добавки на вкус като захаросани портокалови или лимонови корички, бели и тъмни стафиди, бадеми или марципан, ром и различни подправки като кардамон, ванилия и канела. Традиционно, тестото на щолена е съвсем леко сладко, като сладостта идвала от захаросаните плодове и захарната глазура.

От 1994 година насам в Дрезден се провежда прочутия “Щоленфест”, на който се изяжда по един огромен коледен щолен на площада.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu